Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Richard Wagner

Wilhelm Richard Wagner blev født 22. maj 1813 i Leipzig og døde 13.februar 1883 i Venedig. Han var en tysk komponist, dramatiker, digter, forfatter, teaterregissør og dirigent. Med sine musikdramaer gælder han som en af de mest betydningsfulde fornyere af europæisk musik i det 19. århundrede. Han ændrede udtryksformerne for den romantiske musik og det teoretiske og praktiske grundlag for operaen, hvor han begyndte at skrive dem som dramatiske handlinger i et samlet handlingsforløb med libretti, musik- og regianvisninger fra regissørerne. Han grundlagde endegyldigt festspillene i Bayreuth, der var tænkt til udelukkende at opføre hans egne værker i Festspilhuset i Bayreuth. Hans fornyelse af harmonitænkningen bragte musikken ind i det moderne. Med hans skrift Judenthum in der Musik (Jødedommen i Musikken) sættes hans åndshistorisk til fortaler for antisemitismen. 


Richard Wagner på sine ældre dage i 1871. Foto: wikipedia

Richard Wagners barndom og ungdom

Wilhelm Richard Wagner var det niende barn af Politiaktuaren Carl Friedrich Wilhelm Wagner (1770-1813) og af bagerdatteren Johanna Rosine Wagner fra Weissenfels små 35 kilometer syd for Leipzig. Han blev født Gasthof Zum Roten und weissen Löwen i Leipzig 22.maj 1813 og 16.august døbt i Thomaskirche i den evangeliske tro. Den 23.november 1813 – seks måneder efter hans fødsel – døde hans fader af tyfus. Den 28.august 1814 giftede hans moder sig med portrætmaler, skuespiller og digter Ludwig Geyer (1779-1821), der havde et glimrende forhold til Carl Friedrich Wagner og som efter hans død ville tage sig af familien. Der var tidligere spekulationer om at han var Richard Wagners fysiske fader, men det har været spekulativt. Trods det var Richard selv i tvivl om hans afstamning. I hans dagbor noterede Richard Wagners anden kone Cosima den 26.december 1878 at han afviste at det var hans fader.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.