Danmark
Danmark – officielt Kongeriget Danmark – er et nordisk land og det sydligste land i Skandinavien. Danmark ligger sydvest for Sverige og syd for Norge og grænser mod syd til Tyskland. Kongeriget Danmark består derudover af to autonome lande i Nordatlanten: Færøerne og Grønland. Danmark består primært af halvøen Jylland og derudover 443 øer – hvor de største er Sjælland, Fyn og Jylland nord for Limfjorden. Øerne er kendt for at være flade med god landbrugsjord samt et tempereret klima. Danmarks areal strækker sig over 43.098 kvadratkilometer – Jylland udgør de 23.872 kvadratkilometer -, såfremt man regner Grønland og Færøerne med dog langt mere i form af 2.210.579 kvadratkilometer og en samlet befolkning på 5.8 millioner (2018).
Det samlede danske kongerige opstod i det 10.århundrede som en stærk søfarernation, hvilket viste sig både i vikingetiden samt i kampene om kontrollen rundt om Østersøen. Danmark, Norge og Sverige blev regeret under en fælles monark i Kalmarunionen fra 1397 indtil Sverige i 1523 ikke længere anerkendte dansk overherredømme og udnævnte egen konge. Danmark og Norge forblev under fælles monark indtil 1814 hvilket man ofte refererer til som Danmark-Norge. Danmark indførte Reformationen under Christian III. i 1536 og var derefter et Evangelisk-Luthersk land.
Fra den svenske løsrivelse og århundreder frem kæmpede Danmark-Norge utallige krige med svenskerne, hvilke man dog måtte afstå store territorier til, mest smerteligt dagens sydlige Sverige – Skåne, Halland og Blekinge – i 1658 og endegyldigt Norge i 1814. Danmark fik dog lov at beholde Færøerne, Grønland og Island. I det 19.århundrede var Danmark præget af nationale strømninger, der kolliderede med den tysksprogede del af staten i Slesvig-Holsten. I 1864 tabte Danmark den Anden Slesvigske Krig til Preussen, hvorefter man måtte afstå Slesvig og Holsten til Prøjserne. Danmark var neutral under Første Verdenskrig. Men fik tilbagegivet den nordlige del af Slesvig, der på dansk går under navnet Sønderjylland efter en folkeafstemning i området i 1920. Der bor stadig et dansk mindretal i den mellemste og sydlige del af Slesvig. I april 1940 blev Danmark invaderet af Tyskland efter mindre modstand. Fra 1943 og frem til den tyske overgivelse 4.maj 1945 var den danske modstandsbevægelse aktiv i kampen mod tysk besættelse. Danmarks primære eksportvare har igennem tiderne været landbrugsvarer og allerede i den første del af det 20.århundrede skabte Danmark en stærkt udviklet velfærdsstat med en udviklet blandingsøkonomi. Idag udgør servicesektoren 80% af Danmarks økonomi.
Den danske Grundlov blev underskrevet 5.juni 1849 og afsluttede dermed den kongelige enevælde der var begyndt i 1660. Grundloven etablerede et konstitutionelt monarki der er organiseret som parlamentarisk demokrati. Regering såvel som Parlementet – Folketinget – har sæde i København – landets hovedstad og største by samt kommercielle center. Danmark udøver deres magt indenfor Rigsfællesskabet, men har uddelegeret magt når det drejer sig om interne affærer. Færøerne fik hjemmestyre i 1948 og Grønland i 1979 og begge blev givet yderligere autonomi i 2009. Danmark blev medlem af EF – idag EU – 1.januar 1973, men har forhandlet sig frem til flere undtagelser og blandt andet bevaret deres egen valuta – kronen. Det var stiftende medlem af NATO, det Nordiske Råd, OECD, OSCE og FN; derudover er Danmark også med i Schengenområdet.
Danmark regnes for at være en af de mest økonomisk og socialt lige lande i verden. Danskerne nyder en høj levestandard og ligger gennemsnitligt blandt de med højest score i internationale undersøgelser såsom uddannelse, sundhedssystem, beskyttelse af civile rettigheder, demokratisk involvering, rigdom og udviklingsmuligheder. Danmark anses for at være det land i verden med størst mulighed for social mobilitet, indkomstlighed og et af de mindst korrupte lande i verden. Derudover har landet et af verdens højeste beskatninger på indkomst.
Navnet Danmark
Etymologien bag navnet Danmark og særligt forholdet mellem Danerne og Danmark og samlingen af Danmark som Kongeriget Danmark har været genstand for en del debat. Det er centreret om den første del af ordet Dan, hvor det diskuteres om det er Danerne eller en historisk person Dan begge med endelsen mark.
De fleste håndbøger antager at den første del af ordet henviser til folket Danerne der betyder noget i retning fladt land. Mark menes at betyde Skovland eller grænseland eller marskland, der er kendetegnet for grænselandet i det sydlige Slesvig.
Den første brug af ordet Danmark indenfor landets grænser finder man på de to Jellingstene, der er Runesten der menes at være rejst af kongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand omkring år 960. Den store Jellingsten beskrives ofte som Danmarks Dåbsattest, den store sten beskriver Danmark i akkusativ ᛏᛅᚾᛘᛅᚢᚱᚴ tanmaurk mens den lille sten beskriver Danmark i genitiv ᛏᛅᚾᛘᛅᚱᚴᛅᚱ “tanmarkar“. Indbyggerne i landet kaldes tani eller Danerne.
Historie
Forhistorie
Den tidligste danske historie der ligger før Stenalderen er geologisk idet, at man ikke har noget sikkert tegn på menneskelig aktivitet. Der spekuleres i, at der kan have eksisteret Neandertalere i Danmark for omkring 100.000 år siden, men det er kun spekulationer. For små 15.000 år siden begyndte islandsisen at smelte hvilket gjorde Danmark til muligt beboelsesområde. I de følgende årtusinder fulgte tre forskellige typer af indvandringsbølger: For cirka 10.000 år siden (8.000 f.kr) indvandrede nogle jægere og samlere, som følge af DNA-analyser var små og meget mørkhudede med grå eller blålige øjne. Omkring 4.000 f.kr indvandrede folk der bragte agerbrug til landet og hvilket gjorde at man gik fra jægerstenalderen til bondestenalderen. Cirka 1000 år efter – omkring år 3.000 f.kr – kom der endeligt et hyrdefolk – med oprindelse i Østeuropa, der med overvejende sandsynlighed bragte det indoeuropæiske sprog, som dansk er vokset ud af.
Omkring år 1700 f.kr begyndte bronzealderen i Danmark – 500 f.v.t fulgte Jernalderen – der var underinddelt i keltisk jernalder, romersk jernalder og germansk jernalder. Allerede i slutningen af jernalderen, dvs. i 700-tallet, kan der have eksisteret en stærk dansk centralmagt. Det vidner såvel det enorme forsvarsværk Dannevirke og Kanhavekanalen på Samsø om.
Skriftlige kilder begynder man at finde fra det 8.århundrede. Det er i den tid hvor vikingerne begynder at plyndre men også at handle rundt om i Europa. Vikingetiden er en overgangsfase fra fortiden til den danske middelalder. Det er fra denne tid at Jellingstenene stammer samt Gorm den Gamle – den første konge i kongerækken. Danmark var en europæisk stormagt og i forlængelse af bosættelser i England blev de danske konger i 1016 konger af England. Imperiet på tværs af Nordsøen blev imidlertid ophævet efter Knud den Stores død.
Pingback: Flensborg Fjord | Historiskerejser.dk
Pingback: Tyskland – Forbundsrepublikken | Historiskerejser.dk
Pingback: Slesvig-Holsten | Historiskerejser.dk
Pingback: Slesvig | Historiskerejser.dk
Pingback: Motte-and-Bailey | Historiskerejser.dk
Pingback: Flensborg | Historiskerejser.dk
Pingback: Duborg (tidligere slot) | Historiskerejser.dk
Pingback: Istedløven – Flensburgerlöwen | Historiskerejser.dk