Flensborg
Flensborg er en amtsfri by i det nordlige Slesvig-Holsten og delstatens tredjestørste by efter Kiel og Lübeck med 93.000 indbyggere (2016). Det er Tysklands nordligst beliggende amtsfrie by. Den ligger ved Flensborg Fjord og grænser op til halvøen Angeln. På plattysk har den samme navn som på dansk, mens den på tysk hedder Flensburg, på nordfrisisk hedder den Flansborj og Flensborag, mens den på sønderjysk hedder Flensborre.
Flensborg er centrum for det danske mindretal i Sydslesvig. Byen indtog en hovedrolle efter folkeafstemningen om Slesvig i 1920 og i København-Bonn-Erklæringerne i 1955 for at få anerkendt det nationale mindretal, hvilket afspejles i en lang række danske institutioner i byen. Udover tysk og dansk taler mange af de to sproggrupper såvel plattysk som petuh, der regnes for et miks af sprogene forbundet med Flensborg.
Byen er kendt for i det øvrige Tyskland at huse institutionen Kraftfahrt-Bundesamt, hvor man for færdselsforseelser får “Punkte in Flensburg“, Erotikhandelen Beate Uhse, Flensburger Bier (dansk: Flensborg øl), Håndboldklubben Flensburg-Handewitt og internationalt for at være sæde for den sidste nazistiske regering i dagene efter Adolf Hitlers selvmord og frem til afviklingen 23. maj 1945 under ledelse af Karl Dönitz i bydelen Mørvig/Mürwik.
Tidligere vigtige faktorer som hanedlen med Rom og militære indretninger som Marinestationen Flensburg-Mürwik, der prægede væksten i byen i det 19. og 20. århundrede spiller i dag en meget lille rolle. Nu er grænseturismen fra Danmark, Flensborg Havn med den Historiske Havn og værftet for Flensburger Schiffbau Gesellschaft langt vigtigere såvel som de 9.200 studerende på Hochschule Flensburg og Europa-Universität Flensburg.
LÆS OM FLENSBORGS SEVÆRDIGHEDER
Flensborgs geografi
Flensborg ligger i den allernordligste del af delstaten Slesvig-Holsten, men dog ikke direkte opad den tysk-danske grænse, da kommunen Harreslev (Harrislee) ligger mellem Flensborg og Danmark. Efter Glücksborg – naboby – er Flensborg den nordligst beliggende by i Tyskland. Flensborg tilskrives dog ofte status af at være nordligst, sikkert fordi at Flensborg har den direkte vej til Danmark. Flensborg er beliggende i den inderste del af Flensborg Fjord – og dermed det vestligste punkt ved Østersøen. Den ligger derudover i en del omgivet af høje som Friesischen Berg og Marienberg. Den østlige bred i Flensborg medregnes som del af halvøen Angel.
Byen er beliggende 20 meter over havets overflade. Den gamle by – Altstadt – ligger 12 meter over havets overflade mens det højeste punkt i byen er hele 63.7 meter over. Bygrænsen er 32 kilometer lang. Den største afstand i byen mellem nord og syd er 7,6 kilometer og 9,6 kilometer mellem øst og vest.
Flensborgs bydele
Flensborg består af 13 bydele, der ialt er underinddelt i 38 mindre områder, der dog sjældent følger historiske inddelinger. Bydelene er Altstadt, Engelsby, Friesischer Berg, Fruerlund, Jørgensby, Mørvig, Neustadt, Nordstadt, Sandberg, Südstadt, Tarup, Weiche, Westliche Höhe.
Nabokommuner
Følgende kommuner grænser op til byen Flensborg – de ligger i amterne Slesvig-Flensborg og Region Syddanmark. De er hvis vi begynder mod nordøst med Glücksburg, Wees (Amt Langballig), Maasbüll, Hürup, Tastrup og Freienwill (alle i Amt Hürup), Handewitt (amtsfrie kommuner), Harrislee og Aabenraa Kommune på den danske side.
Forstæderne til Flensborg er Harrislee med bydelene Wassersleben og Kupfermühle, såvel Wees og Tastrup. De er overvejende sammenvokset med Flensborg. Særligt bydelen Harrislee (Harreslev) er siden 1970´erne vokset sammen med Flensborg, men trods dette står bydelen fast på sin egen selvstændighed.
Tastrup er del af den tidligere kommune Adelby, der trinvis er blevet indlemmet i Flensborg. Udbygningen af bydelen Sünderup voksede Flensborg stadigt hurtigere sammen med Tastrup. På samme måde forholder det sig med Wees, hvor Nordstrasse (Bundesstrasse 199) rundt om de nye bydele Wasserloos og Kauslund har udgjort udbygningen. En anden bydel der de senere år næsten er vokset sammen med Flensborg er Meierwik, der er del af Glücksburg. En anden by der er tæt på sammenvokset med Flensborg er Handewitt (Hanved), der grænser til flyvepladsen Schäferhaus og ikke fjernt fra Flensborg bydelen Weiche. De er siden 1990 iøvrigt meget nært forbundet kulturelt via håndboldklubben Flensburg-Handewitt. Derud er områderne Maasbüll og Vogelsang overvejende landbrugsområder.
Pingback: Husum | Historiskerejser.dk