Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Frankrig – den tysk nazistisk besatte del

Den militære besatte del af Frankrig blev kontrolleret hårdt af en militær tysk nazistisk administrationsenhed under Anden Verdenskrig. Den dækkede det nordlige og vestlige Frankrig og blev kaldt zone occupée fra og med november 1942, hvor også den hidtidige frie sydlige zone – zone libre – ligeledes blev besat og derefter kaldt zone sud.

Militæradministrationen i Frankrig blev primært bestemt ved den anden våbenhvile i Compiegne efter den hurtige krig – blitzkrieg – der førte til den tyske værnemagts succes og Frankrigs fald. På det tidspunkt troede både franskmænd og tyskere, at besættelsen ville være midlertidig og kun vare, indtil briterne ville modsætte sig, hvilket begge parter troede uundgåeligt. Eksempelvis indvilligede Frankrig i at lade alle sine tilfangetagne soldater forblive indsatte indtil ophøret af alle fjendtligheder

Den Tredje Franske Republik blev opløst med Frankrigs nederlag og blev i første omgang efterfulgt af den frie zone. Da Paris lå i den besatte zone, flyttede den franske regering sit sæde til byen Vichy i Auvergne og blev derfor bredt kendt som Vichy Frankrig.

Vichy Regeringen var officielt set i spidsen for hele Frankrig, men den militære administration i de besatte zoner var de facto et nazistisk diktatur. Dets styre blev udvidet til også at gælde den frie zone, da Tyskland og Italien i Fall Anton den 11. november 1942 som svar på Operation Torch – den allierede landgang i Fransk Nordafrika – den 8. november 1942. Vichy regeringen fortsatte med at eksistere på papiret, omend dens autoritet var yderst begrænset.

Den militære administration i Frankrig sluttede med befrielsen af Frankrig efter landgangen i Normandiet under Operation Overlord og sidenhen i Provence. Formelt var dens levetid fra maj 1940 til december 1944, omend det meste af dens territorium var blevet befriet i slutningen af sommeren 1944.


Øverst: Frankrig fra maj 1940 til november 1942. Her havde den sydlige del reel frihed. Det midterste kort viser, hvorledes at Tyskland og Italien (den gule farve) fra november 1942 til september 1943 viser, hvem der bestemte her. Efter september 1943 trækker italienerne sig ud, og indtil de allieredes befrielser af Frankrig i 1944 er Tyskland i kontrol. Kort: wikipedia  

Fakta om den nazistiske militæradministration i Frankrig under 2. verdenskrig

Hovedstaden i området hed Paris. Dets militære ledere var Otto von Stülpnagel (1940-42) derefter Carl Heinrich von Stülpnagel (1942-44) og endelig i 1944 Karl Kitzinger.

Datomæssigt var den anden våbenhvile i Compiegne den 22. juni 1940 starten på administrationen. Den blev udvidet til at omfatte det sydlige Frankrig den 11. november 1942 i Fall Anton. Administrationen led det afgørende nederlag den 25. august 1944, hvor de allierede befriede Paris.


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.