Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Hampshire

Hampshire er et grevskab – county – ved Englands sydkyst. Det administrative hovedcenter er Winchester, som ofte blev brugt som sæde for det kongelige hof, før man havde aftalt en hovedstad i den sene del af det angelsaksiske England. Næstefter de grevskaber, som ligger ved de større byer og i Greater London, er området det mest befolkningsrige county i Storbritannien. De to største byer – Southampton og Portsmouth – har selvstændige administrative enheder, mens resten administreres fra Hampshire County Council.

De første indbyggere kom til området for omkring 14.000 år siden, mens Hampshires nedskrevne historie begyndte i romertiden, da hovedbyen var Winchester. Da romerne forlod Britannia, blev området hurtigt infiltreret af stammer fra Skandinavien og Kontinentaleuropa – overvejende fra floddalene. Grevskabet blev indskrevet i Domesday Book i det 11. århundrede og delt i 44 mindre dele. I det 12. århundrede voksede havnene i betydning i form af handel med kontinentet, hvor uld-, klæde- og fiskeindustri samt skibsbygning udgjorde de største industrier. I midten af det 16. århundrede havde befolkningen i Southampton overgået den i Winchester. I både Første og Anden Verdenskrig spillede Hampshire en betydelig militærstrategisk rolle. I 1974 skilte Isle of Weight sig ud fra det øvrige og dannede sit eget county.

Områdets geografi varierer med højdedrag på op til 286 meter og for det meste sydligt løbende floder. Der er lavland og marsk samt to nationalparker: The New Forest, hvis hovedandel ligger i Wiltshire, og derudover South Downs, som i alt dækker 45% af Hampshires areal. Området er præget af mildere klima end den resterende del af Storbritannien.

Hampshire er et af de rigeste områder i England med lavere arbejdsløshed end i resten af landet, økonomien præges af en lang række store firmaer i området, det maritime, landbrug og turisme. Turistseværdighederne inkluderer mange kystresorter, nationalparker samt Southampton Boat Show. Området er kendt for at være hjemsted for forfatterne Jane Austen og Charles Dickens, mens Florence Nightingale voksede op her, og ingeniøren Isambard Kingdom Brunel blev født i området.

Der bor 1.837.000 indbyggere i området på 3.679 kvadratkilometer. De største byer er Southampton, Portsmouth og Winchester.


Hampshires placering i England. Kilde: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.