Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Lille Polen Region

Regionen Lille Polen, der på polsk lyder: województwo małopolskie, er en region i det sydlige Polen. Den dækker 14.108 kvadratkilometer og har en befolkning på 3.267.000 (2006).

Regionen blev dannet 1. januar 1999 ud af de tidligere mindre regioner Krakow, Tarnów, Nowy Sacz og dele af regionerne Bielsko-Biala, Katowice, Kielce og Krosno. Regionens navn relaterer til det historiske område Lille Polen, eller som det hedder på polsk: Malopolska. Dagens region omfatter imidlertid kun en mindre del af det noget større fortidige område Lille Polen, der sammen med Stor Polen – Wielkopolska – og Schlesien – Slask dannede det middelalderlige Kongerige Polen. Det historisk langt større område indbefattede områder så langt mod nord som Radom, Siedlce og byer som Stalowa, Lublin, Kielce, Czestochowa og Sosnowiec.

Mod nord afgrænses man af Bjerglandet Kielce (Góry Świętokrzyskie), mod vest af Jura Krakowsko-Czestochowska – et bakketerræn, der strækker sig fra Krakow til Czestochowa – og mod syd er den naturlige grænse bjergene Tatra, Pieniny og Beskiderne. Politisk grænser man mod vest til Regionen Schlesien, mod nord til Swietokrzyskie Region, mod øst til Subkarpater Regionen og mod syd til de slovakiske regioner Presov og Zilina.

Det meste af regionen Lille Polen afvandes af floden Wisla. Hovedbyen i området er Krakow, som var europæisk kulturhovedstad i år 2000. Krakow har jernbane og vejforbindelser til Katowice, Warszawa, Wroclaw og Rzeszow. Den ligger på en korsvej til større internationale ruter, der forbinder Dresden med Kiev og Gdansk med Budapest. Ved Krakow ligger Polens næststørste lufthavn Johannes Paul II. International Lufthavn.


Lille Polen ligger i den sydlige del af Polen. Kort fra wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.