Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Peter Paul Rubens

Sir Peter Paul Rubens var en flamsk kunstner. Han regnes for at være den mest indflydelsesrige i den flamske barokke malertradition. Han blev født 28. juni 1577 i Siegen, Nassau-Dillenburg og døde 30. maj 1640 i Antwerpen. Rubens fandt oftest inspiration til sine motiver i antikken eller i den kristne historie. Hans unikke og utroligt populære barokke stil lagde vægt på bevægelse, farver og sensualitet, der fulgtes af modreformationens pludseligt dramatiske kunstneriske stil. Rubens specialiserede sig i at lave altertavler, portrætter, landskaber og historiske malerier af mytologiske og allegoriske subjekter.

Rubens drev et malerværksted i Antwerpen, som producerede malerier, der var meget populære hos adelen og kunstsamlere i hele Europa. Derudover var Rubens en klassisk uddannet humanistisk lærd samt en diplomat, der blev adlet af såvel Filip 4. af Spanien og Charles I. af England. Rubens var en meget produktiv kunstner. Opgørelser antager, at han selv har produceret 1403 værker, hvortil kommer flere tusinde værker produceret på hans værksted.

Hans bestilte værker var oftest historiemalerier, der havde religiøse, mytologiske elementer samt jagtscener. Han malede portrætter, særligt af venner samt selvportrætter, og i hans sene tid blev landskaber et yndet motiv. Han var ansvarlig for den flygtige dekoration af den spanske kongelige ankomst til Antwerpen i 1635 i form af Kardinalprinsen Ferdinand af Østrig.

Hans malerier er typisk meget kraftfulde og uden større detaljer. Han gjorde også stort brug af olie i startfasen af malerierne. Han var blandt de sidste store kunstnere, der gjorde brug af træpaneler som et understøttende medium, selv i større projekter, men gjorde brug af lærred, når værkerne skulle sendes langt væk efterfølgende. Han malede nogle gange på skifer i forbindelse med altertavler for at reducere reflektionen.

PPeter Paul Rubens i et selvportræt fra 1623. En del af Royal Collection fra det britiske kongehus. Google Art har gjort dette frit. Kilde: wikipedia

Fakta om Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens blev født 28. juni 1577 i Siegen, Nassau-Dillenburg og døde 30. maj 1640 i en alder af 62 år i Antwerpen. På trods at være født i det tyske område regnes han for flamsk. Han stod i lære ved Tobias Verhaecht, Adam van Noort og Otto van Veen. Han var en stor maler, men drev også et trykkeri. Han var gift med Isabella Brant fra 1609 til hendes død i 1626 og igen fra 1630 til sin egen død med Helena Fourment.

Rubens tidlige liv

Rubens blev født i byen Siegen med forældrene Jan Rubens og Maria Pypelincks. Hans navn Peter Paul var til ære for Sankt Peter og Sankt Paul, fordi har blev født dagen før deres festdag 29. juni. Hans far – en calvinist – og moder flygtede fra Antwerpen til Køln i 1568 i forlængelse af tiltagende religiøs turmult og forfølgelse af protestanter under Fernando Alvarez´alias Hertugen af Albas ledelse af de Habsburgiske Nederlande. Jan Rubens blev den lovformelige rådgiver – og givetvis elsker – til Anna af Sachsen, der var den anden kone til Wilhelm I. af Oranje, som i 1570 bosatte sig ved hendes og hendes mands hof i Siegen. Teorier sætter ham som mulig far til Annas barn Christine, som Wilhelm ikke ville anerkende som sit.

Jan Rubens blev fængslet for muligvis at have haft en affære. Peter Paul Rubens blev født i 1577. Familien vendte tilbage til Køln året efter. I 1589 vendte hans moder Maria Pypelincks tilbage til Antwerpen to år efter sin mands død. Peter Paul flyttede med sin moder tilbage og blev opdraget som katolik.

Religion var et af de vigtigste inspirationer i hans senere arbejder, og Rubens skulle siden blive kaldt en af de vigtigste stemmer for den katolske mod-reformation i sin malerstil. Han sagde

Min passion kommer fra himmelen, ikke fra jordens muser

Peter Paul Rubens
Rubens Hus med haven, som han selv designede. Foto: wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.