Reden (adelsslægt)
Reden er navnet på en gammel adelsslægt fra Niedersachsen, hvis stamsæde ligeledes refererer til bydelen Reden, som er en bydel i Pattensen, der ligger tæt på Hannover.
Adelsslægtens historie
Slægtens stamtræ tager sin begyndelse med Ridder Heinrich – kaldet Hysce – der første gang nævnes i 1180 på skrift, hans søn Wulfer nævnes i 1227 som Wlfard de Rethen.
I 1227 nævnes det navngivende gods Reden, der stadig den dag i dag befinder sig i familiens besiddelse. Slægten delte sig sidenhen i 2 linjer: Franzburg og Hastenbeck.
Godset Süersen i Calenberger Ritterschaft (Ridderskabet) blev i 1590 en del af slægten, idet Franz von Redens moder Dorothea von Süerssen var den sidste levende i denne slægt. Samtidig blev selvsamme Franz mundskænk i Fyrstendømmet Calenberg. Han lod godsbygningerne nedrive for at bygge det nye gods Franzburg i Gehrden. I 1777 ophørte Franzburger-linjen med at eksistere, og godserne Reden, Harkenbleck, Franzburg, Gleidingen, Hüpede blev alle del af Hastenbecker-Linjen. Franzburger herregården, der blev opført omkring 1650, og som i 1780 blev erstattet med et enormt bindingsværksbyggeri, blev i 1959 overdraget til landamtet og i 1967 nedrevet grundet forfald. Jorden er stadig i familiens eje.
Hastenbeck ved Hameln har hørt til familien Reden siden omkring år 1630. Den oprindelige Herregård blev erstattet af et nybyggeri i 1869. I 1568 opførte man Redenhof i Hameln. Den eksisterer stadig og ejes af en familiekommission. Slottet Wendlinghausen i Lippe blev anlagt i 1730 og ejes i dag af en fond.
Ridderskabet fra Fyrstendømmet Lüneburg ejede oprindelig Ryttergodset Wathlingen ved Celle, men da Ilse von Lüneburg (1910-65) giftede sig i 1934 med Heinz-Henning von Reden, blev det del af familiens eje ligesom godset Schnega ved Wendland.
Pingback: Baron von Münchhausen | Historiskerejser.dk
Pingback: Hastenbeck | Historiskerejser.dk