Slien
Slien er en arm af Østersøen i Slesvig-Holsten, der deler de to halvøer Angeln og Schwansen.
Det er omdiskuteret, hvorvidt Slien er en fjord grundet den måde, hvorpå den opstod. De fleste antager, at der er tale om vand fra en istidsgletscher, idet størstedelen er brakvand fra denne gletscher.
Oprindelig hed Slien Angeln, ligesom halvøen. Betegnelsen Slien dækkede kun over det smalleste sted. Navnet kommer af Slæ, der på oldnordisk betyder siv og vandplanter.
Geomorfologisk opståen
Slien opstod i den såkaldte Wisla Istid, der varede i årene 115.000 til for 11.000 år siden, da ismasser trængte fra Skandinavien ned i det nordtyske. Det er omdiskuteret, om man kan kalde Slien for en fjord, ligesom det er tilfældet med såvel fjordene ved Flensborg og Kiel, som er opstået ved, at gletscheren smeltede, og at vandet løb ud ad en såkaldt gletschertunge, Her er der tale om såkaldt smeltevand. Slien er altså ikke en fjord, som det ofte hedder i turismejargon.
Geografi
Slien strækker sig med en længde på 42 kilometer fra Schleimünde over Kappeln og Arnis til byen Slesvig, igennem det slesvig-holstenske bakkelandskab og deler de to halvøer Angeln og Schwansen. Slien har en gennemsnitlig bredde på 1,3 kilometer og en gennemsnitlig dybde på 3 meter. Dens samlede overfladeareal er på 54,6 km² og med et volumen på 163,8 Millioner m³. Vandet er brakvand og har deraf et lavt indhold af salt. Den største tilstrømning er Füsinger Au, der løber ud i Slien ved Winningmay.
Det bredeste sted er ved Mysunde og ved Slesvig, hvor de elskede sejl- og roklubber Große Breite (med en bredde på 4,2 km) og Kleine Breite (med en bredde på 2,1 km ) befinder sig. De to områder er delt af stederne Stexwiger Enge. Her skulle Knud Lavard have opført borgen Kil, hvor man ifølge Knytlingesagaen skulle kunne lukke Slien til med jernlænker.
Dagens borgsø, hvor Gottorp Slot lå på slotsøen, var engang den inderste del af Slien, men hertug Adolf I von Slesvig-Holsten-Gottorp lavede en dæmning, der var knap 100 meter lang og 28 meter bred, og som adskilte Gottorp-dæmningen fra Slien.
Ud for Slesvig ligger den 1,8 hektar store Mågeø. Øst for Große Breite ligger Hestholm, der står under naturbeskyttelse. Derudover ligger øerne Kieholm og Flintholm, og ved Schleimünde ligger halvøen Lotseninsel. Langs Slien findes der et stort antal fine bugter. På såvel højre som venstre side er der sølignende udvidelser, såkaldte Nor, der er i forbindelse med Slien. Det drejer sig om Ornum Nor, Haddeby Nor, Holm Nor og Selk Nor.
Natur
En biologisk besynderlighed er den såkaldte Sliensnabel, en fisk der er i familie med laks. De sidste fiskere på Slien har i århundreder bevaret fiskertradition på fiskerøen Holm. Deres gamle traditioner er dog videreført i byer som Kappeln, Arnis, Mysunde og Sieseby. I århundreder har fiskeriet været et vigtigt erhverv. Man har først og fremmest fanget sild, ål, brasen, aborre og andre hvidfisk. I dag er der få erhvervsfiskere tilbage på Slien.
Siden oktober 2008 har regionen rundt om Slien været anerkendt som Naturpark Schlei.
Turisme
Slien er et afholdt sejlområde. Sejlregionen på Slien er hyppigt brugt for storbyerne Kiel og Hamborg, i særdeleshed spiller den nære beliggenhed til motorvejen A7 en stor rolle i den henseende.
Lodsøen Schleimünde, der ligger ved udmundingen til Østersøen, har en lille nødhavn med mange store yachter, den hyggelige bar Giftbude og et lille fyrtårn.
Siden 2007 har den tematiske cykelrute Wikinger-Friesen-Weg eksisteret på to delstrækninger, både på den nordlige og sydlige del af Slien ved de kulturelle og historisk betydelige steder. Vejen følger den tidlige handelsvej for de danske vikinger over Slien, Trenen og Ejderen til Nordsøen.
Turistmæssigt beskrives Slien også delvis som Østersøfjorden.
Sliens historie: Middelalderlig handelsvej
I middelalderen havde Slien en stor betydning som handelsvej i Østersøen. Landevejen mellem Slesvig og Trenen, der er en sideflod til Ejderen, er kun 16 kilometer lang. Det udgjorde dengang det mest gunstige sted for vareudveksling imellem Nord- og Østersøen.
Kronikøren Adam von Bremen beskrev allerede omkring år 1075 Haithabu, der lå ved Sliens sydlige bredder overfor Slesvig, som en havneby ved havet, hvor skibe fra såvel Sverige som Grækenland søgte hen. Haithabu var blevet ødelagt få år forinden af norske vikinger. Da skibene blev større, som det skete i det 13 .århundrede med de brede og dybdegående hansekogger, var Slien for lav og lå for langt fra havet til at vedblive at have betydning. Den mistede sin status som skibshandelsvej, og Slesvig mistede sin status som handelsmetropol til i særdeleshed Lübeck og lokalt til Flensborg, men forblev dog bispeby. Ved Schleimünde og Kappeln bliver Slien dog stadig den dag i dag brugt til skibstransport.
Kulturhistoriske steder ved Slien
Slien er begunstiget med en lang række kulturhistoriske og arkæologiske steder. Værd at nævne er vikingebosættelserne Haithabu og Füsing. Derudover er også Koslev (ty: Kosel) fra vikingetiden værd at nævne. Ganske tæt på Haithabu har man fundet flere forskellige runesten. I selve Slesvig er det i særdeleshed Gottorp Slot og det middelalderlige Johanneskloster, der er værd at nævne. Tæt på slottet finder man mange handelspladser, som opstod i tilknytning til slottet, og som skabte grobund for dagens bydel Frederiksberg i Slesvig. Øst for byen ligger halvøen Reesholm, hvor der tæt på byen Füsing ligger fundamenter fra forsvarsvolden fra vikingetiden Dannevirke. Såvel Haithabu som Dannevirke har søgt om optagelse på UNESCO´s verdenskulturarvsliste. Fra samme tid finder man på Mågeøen resterne af Sankt Jørgensborg, som Knud Lavard byggede i sin egenskab af Jarl af Sønderjylland. Det var her, at Erik Plovpenning og Abel mødtes i 1250, hvor sidstnævnte dræbte den første for selv at blive konge af Danmark. Det siges, at mågerne stadig skriger Erik, Erik og kaldes for Abels ravne … og Eriks duer.
Ved Bohnert ligger Königsburg, og overfor Arnis ligger Schwonsburg. De blev bygget af kong Erik af Pommern omkring år 1430 under krigene med hansestæderne. Tæt på dagens Schleimünde ligger resterne af borganlægget Gammelborg tæt ved Mindesby. Ved Mysunde finder man en jættestue fra stenalderen, hvor også de faldne fra 1864 mindes. Derudover findes en lang række tidlige romanske kirker langs Slien.
Godslandskab
Efter reformationen blev den mest udbredte landbrugsindretning godser med tilhørende herregårde i særdeleshed syd for Slien på halvøen Schwansen. De fleste bønder blev livegne, hvorimod man på Angeln i overvejende grad forblev frie bønder. Blandt de største godser tæller Louisenlund, Buckhagen, Saxtorf, Rieseby, Gereby og Carlsburg.
Pingback: Frederikke af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glyksborg | Historiskerejser.dk
Pingback: Kielerkanalen | Historiskerejser.dk
Pingback: A. P. Møller Skolen i Slesvig | Historiskerejser.dk
Pingback: Slesvig-Holsten Geografisk A-Z | Historiskerejser.dk
Pingback: Slesvig A-Z | Historiskerejser.dk
Pingback: Slesvig/Sønderjyllands Historie | Historiskerejser.dk
Pingback: Kong Abels Hul | Historiskerejser.dk
Pingback: Slesvig | Historiskerejser.dk