Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Tysklands delstater

Tysklands delstater kaldes på tysk Bundesländer eller mere simpelt blot Länder. Forbundsrepublikken forfatning fra 1949 specificerer, at Tyskland er en forbundsrepublik, der giver de enkelte delstater delvis suverænitet over en lang række politikområder. Siden Genforeningen i 1990 har Tyskland bestået af 16 delstater, grundloven er gældende i samtlige 16 stater, hvis selvstændighed skal ske indenfor Forbundsrepublikkens forståelse, og det gør det ikke til et forbund af stater.


Tysklands 16 delstater med våbenskjold. Kilde: www.banckfam.org

Statsretsligt

Delstaterne har retsmæssigt en herskende funktion og i retsvidenskaben regner man dem på statsniveau. Deres selvstændighed kan føres tilbage til Artikel 30 i Grundloven for Forbundsrepublikken Tyskland. Man skelner dem dog fra sædvanlige selvstændige stater, da deres folkesuverænitet er partiel og er begrænset af Forbundsforfatningen når det kommer udenrigspolitik. Det vil sige at delstaterne kun kan lave aftaler med andre lande, såfremt at forbundsregeringen er indforstået med de konkrete aftaler. Allerede indgåede aftaler som overenskomsten mellem Bayern og Østrig om udvindingen af salt fra 1829 blander den sig ikke i.

Forbundsrepublikken er bindeleddet mellem de enkelte delstater og opnår den vej igennem sin statslige karakter.


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Berlin | Historiskerejser.dk