Bergues
Bergues er en by på 3.700 indbyggere i Departement Nord i det nordlige Frankrig. Den ligger 9 kilometer syd for Dunkerque og 15 kilometer fra grænsen til Belgien. Lokalt kaldes den ofte “Flanderns andet Brügge”. Byen hedder på hollandsk Sint-Winoksbergen og på vest-flamsk: Bergn.

Bergues´ historie
Byens navn kommer af det flamske Groene Berg – som betyder noget i retning af “grønne top”. Ifølge en lokal legende trak den bretonske kongesøn Sankt Winnoc sig tilbage fra omverdenen på denne høj på kanten af marsken mod kysterne. Han etablerede snart et lille kloster i området.
I 882, da Normannerne begyndte at plyndre, byggede den flamske greve Balduin II. nogle primitive beskyttelsesmure. Sidenhen – omkring år 1022 – byggede Balduin IV. en kirke viet til Sankt Winnoc, hvor han også gravlagde helgenens relikvier. Kirken dannede basis for et kloster.
Handelen i området blev udviklet grundet den nære beliggenhed til den Engelske Kanal, og i den tidlige middelalder blev man endnu ikke overstrålet af Dunkerque og begrænset af klosteret. Bergues fik byrettigheder i 1240, og dens uafhængighed blev udtrykt i byens klokketårn, der markerede dens frihed. Byen udviklede sig i de næste århundreder med en havn og et tekstilcenter af regional betydning og blev endda del af hansestæderne. Byens uldmarked startede i 1276, og i de følgende århundreder blev den befæstet og forblev uafhængig af Frankrig. I 1583 blev Bergues belejret og erobret af Alexander Farnese, som stod i spidsen for den spanske Kong Filip II. og dennes tropper i Nederlandene under 80-Årskrigen. Den spanske konge tillod, at byen blev genopbygget, hvorefter den fik sit nuværende udseende.
Den fortsatte med at være en betydelig havneby og blev overdraget til Frankrig i Fredstraktaten ved Aix-La-Chapelle i 1668. Indlemmelsen i Frankrig kom til at koste byen dyrt, da Ludvig XIV. foretrak Dunkerque, som blev udvidet som primær havn, hvorefter Bergues sygnede hen. Denne udvikling fortsatte også efter den Franske Revolution.

Under 1. Verdenskrig blev byen ramt af utallige bombardementer, da frontlinjen lå tæt på og flere gange gik igennem byen. Den blev igen hårdt beskadiget under slaget ved Dunkirk i 1940 under Anden Verdenskrig. Byen blev indtaget af tyskerne den 2 . juni 1940, og 80% af den lå i ruiner under Anden Verdenskrig.
De mange monumenter, som ses i dag, afslører en storslået fortid, der dengang svarede til det industrialiserede Dunkerques position af i dag. I de seneste år har turismen også været tiltagende, hvilket tillige skyldes den franske film fra 2008: Bienvenue chez les Ch´tis, som slog utallige seerrekorder for fransk film.
Pingback: Dunkerque | Historiskerejser.dk