Gent – En byrundtur
Gent i Flandern er en enestående by at bevæge sig rundt i, den har smukke historiske bygninger med et væld af kunstskatte, den har kanalstemning med fine gamle huse samt krinkelkrogede gader.
Det mest oplagte sted at starte en rundtur i byen er ved domkirken: Sint Baafs Katedral, der hæver sig stolt med sit midterste tårn med den for Brabant Gotik så karakteristiske flade afslutning på tårnet.
Oplevelsen af katedralen folder sig dog først for alvor ud, når man træder ind i den. Høje hvælvinger får en til at føle sig lille, kunstskattene er allestedsnærværende, og prædikestolens træformationer er exceptionelle. Det absolutte højdepunkt må man dog betale for i et kapel til venstre for indgangen. Her finder man brødrene Hubert og Jan Van Eycks store mesterværk: Tilbedelsen af det mystiske lam. Det er værd at betale 4 Euro for at opleve det store kunstværk, der under 2. verdenskrig blev stjålet og mishandlet af tyskerne.

“Tilbedelsen af det mystiske lam” udført af brødrene van Eyck som et fælles projekt. Foto: Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser
Endelig kan man gå en tur i krypten, hvis størrelse nærmest udgør en ekstra kirke. Ude på pladsen igen kan man gå en tur ned bag ved katedralen for en stund. Her støder man på mindesmærket over brødrene Van Eyck. Det var Jan, som var den store mester, men man mener, at de i fællesskab lavede den føromtalte altertavle med det mystiske lam. Det er ikke den eneste statue i et område præget af mange fortovscaféer og bygninger i stilarten Art Nouveau. En statue bærer navnet Liewen Bauwens. Han var fra Gent, og i år 1800 stjal han tegningerne til en spindemaskine i det britiske. Disse bragte han med tilbage til Gent, der blev det første sted på kontinentet til at indføre omtalte spindemaskine, hvilket gav byen et forspring som industriby i 1800-tallet. Endelig finder man det lille byslot, der hedder Duivelsteen, hvilket betyder Djævleslottet, fordi dets arkitekt gik for at være sort og derfor blev kaldt djævel.
Tilbage mod katedralen er den mest iøjnefaldende bygning klokketårnet Belfried, som er hele 91 meter højt og krones med en drage. Tårnet blev bygget i årene 1313-80 og havde som funktion at ringe forskellige begivenheder ind – lige fra ildebrand, fjendtlige angreb som glædelige begivenheder. Der var hele 53 klokker i tårnets velmagtsdage. Nedenfor tårnet står klædehallen/Lakenhalle fra 1400-tallet. Her blev Gents vigtigste handelsvarer udbudt. På pladsen finder man derudover den smukke jugendstilbygning Schouwburg, der er byens teater. Bygningen byder på et væld af detaljer, der relaterer sig til kunstarter som musik og skuespil. Statuen midt på pladsen er Jan Frans Willems, der grundlagde den flamske bevægelse i årene efter Belgiens selvstændighed, hvor det viste sig, at det flamske sprog ikke blev anerkendt i den franskdominerede stat. Han skrev en lang række bøger, som flamlænderne læste og døde i Gent i 1846.
I en af sidegaderne ligger De Abt, som er grundlagt af Karel van der Cruyssen, der var den højest dekorerede belgiske soldat i 1. verdenskrig. Hans efterfølgende berømmelse og rigdom brugte han til at sponsorere et kontor for iværksættere i Flandern, hvor restauranten ligger. Men han sponsorerede også genopførelsen af den gamle klosterruin i Orval, der efterfølgende blev et af de 6 steder i Belgien. om brygger trappistøl.
Derefter går man om på den anden side af Lakenhalle og Belfort, hvor man i første omgang er ved at tabe næse og mund, men ikke for det gode. Her ligger den i 2012 anlagte City-Pavillon/Stadshal, der har vundet priser for moderne arkitektur, hvor den for beundrere af gammel arkitektur (som mig selv) står som en torn i øjet. Man kan dog bare vende sine øjne mod Lakenhalle igen. Her ses bygningen Mammelokker, der viser historien om den romerske fange, som overlevede ved at die ved brystet fra den besøgende kvinde i fængslet. Rådhuset, der ligger på hjørnet, er også en fornøjelse. Det blev bygget i årene 1519-39 og har hele 51 sale, den ene del af byggeriet er renæssance, mens den del længst væk fra pladsen er i gotisk stil. I rådhussalen der fandt Pacifikationen i Gent sted 8.november 1576 sted, hvor man i de spanske Nederlande krævede at de spanske lejesoldater forlod Nederlandene. På den bageste del af pladsen ligger Niklaaskerk/Nikolajkirken, som ikke længere fungerer som kirke indvendigt, men derimod som en form for markedshal. Ude foran har man lavet en fordybning, hvor der både er grønne områder, caféer samt udstillet byens største klokke – Roland.

Gents 3 berømte tårne ses godt fra Michaelsbrug, der fører over Leie. I forgrunden ses Niklaaskerk, derefter følger i midten Belfort og bagest skimtes domkirken. Foto: Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser
Forbi Nikolajkirken kommer man til Korenmarket, hvor kornet plejede at blive solgt. Det er en plads fyldt af liv og caféer og restaurationer. Særligt interessant er det gamle posthus, der i dag funger som stormagasin. Hvis man vælger at gå syd ud af pladsen, ligger der en gågade. Det vælger vi imidlertid ikke, vi går venstre om det tidligere posthus og ned til Korenlei. Vi kan stadig se Michaelskirken tydeligt – går man ind i kirken kan man opleve Antonin Van Dycks maleri af Jesus korsfæstelse. På Korenlei – navnet markerer, at det er floden Leies bred. Her ligger der fine gamle hansehuse ved siden af et væld af restaurationer. Man krydser igen floden Leie og drejer til højre af to omgange i et stemningsfyldt miljø.

Stemningsfuldt langs floden Leie i midtbyen af Gent. Foto: Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser
Derefter kommer man til den historiske borg Gravensteen, som er er så oprindelig middelalderlig, som man kan forestille sig det. Ud til vandet med bastante beskyttelsestårne og skydedøre, der beskytter de udefrakommende. Den danske konge Knud den Helliges (1080-86) havde en søn, der blev indsat som flamsk hertug og boede på borgen og lige som hans fader blev dræbt i en kirke i 1127. Bagved borgen lå det Burgundiske Prinsehof, hvor den senere Kejser Karl V blev født 24. februar år 1500.
Overfor borgen Gravensteen ligger det historie fiskemarked, som i dag er en plads med restaurationer – men læg mærke til figurgruppernes beskrivelse af havet. Herfra kan man gå langs Leie og forbi Huis Alijn og igen over Leie mod den Store Kanon kaldet Dulle Griet – ligesom Pieter Brueghels berømte maleri af den kvindelige hærfører der angreb helvede. Kanonen blev støbt i den fransktalende by Mons, hvor kun 2 lignende kanoner blev støbt. Den blev brugt under et angreb på byen Oudenaarde, hvor Gent mistede kanonen, men efter fredsslutningen blev den leveret tilbage og udstillet på torvet. Den vejer mere end 12.500 kilo. Den står, lige før man kommer ind på Vrijdagsmarkt, en stor plads, der i midten præges af Jakob van Artevelde, som i 1337 væltede den flamske fyrste, der ville samarbejde med franskmændene. Dermed blev han de facto flamsk hersker, indtil han i 1345 ville give titlen til den engelske kronprins, så kom der oprør mod ham og han blev henrettet her på torvet.

Jacob van Artevelde, den store flamske frihedshelt under 100-årskrigen som statue midt på Vrijdagsmarkt i Gent. Foto: Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser
Pladsen har også restaurationen Dulle Griet, hvor man afleverer sin sko, inden man får det særlige øl med stativ – kaldt Kwak. Man får den først udleveret igen, når man går. Når man har fået den udleveret, så kan det være, man skal gå retur til Katedralen. Det kan dog være en mulighed at gå til Leie igen og følge den, en flot tur, hvor den største oplevelse ville være at besøge Begijnhof, der var en religiøs orden, som dog ikke var ligestillet med munke og nonneordener, da folk kunne udtræde igen.
En anden stor oplevelse er at tage til området for EXPO 1913. Det er at besøge Citadelpark, hvor der både det ligger det flotte Kunstmuseum Museum Voor Schonen Kunsten der er opført i klassisk stil med søjleindgang. Indvendigt er der værker af Hieronymus Bosch, Antonin van Dyck, Tintoretto, Rogier van der Weyden og Pieter Paul Rubens og museet rangerer på linje med Kunstmuseet i Antwerpen og Groeninge Museum i Brugge. Ved siden af ligger det moderne kunstmuseum SMAK, der ligeledes er værd at besøge. Går man rundt i parken er der både pavillioner, grotter, vandfald og statuer fra verdensudstillingen og man finder i tilknytning til universitetsbygningerne også den Botaniske Have.
En oplagt vej at forlade parken vil være at gå i retning af Sint Pieters Station, der er helt kunstværk i sig selv opført i Jugendstil. Hvis man går via Clementinalaan, så er den ligeledes også det ene udsøgte jugendstilsbyggeri efter det andet.
Gent er en fantastisk by. Derudover er det en livlig by, da det er en universitetsby, og samtidig har byen også en travl havn, Portus Ganda.