Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Italienisches Dörfchen

Italienische Dörfchen – direkte oversat Den lille italienske landsby – er et udskænkningssted i Dresden. Det ligger på Theaterplatz ud mod Elben tæt på Hofkirche, Zwinger og Semperoperaen i det historiske centrum.


Italienisches Dörfchen er i dag en af de fineste restaurationer på Theaterplatz i Dresden. Foto: wikipedia

Historien om Italienisches Dörfchen

Da den italienske arkitekt Gaetano Chiaveri anlagde den katolske Hofkirche, boede de håndværkere og kunstnere, der arbejdede sammen med Chiaveri formodentlig i små huse tæt ved byggepladsen på den venstre side af Elbens flodbred. Bygningen blev opført over princippet fra middelalderen, hvor det også fremadrettet skulle stå for vedligehold af den store katedral – Hofkirche – som den var nabo til. I folkemunde kom den til at lyde navnet Italienisches Dörfchen – Den Italienske Landsby. Mens byggeriet af det ny Kongelige Hofteater – den første Semper Opera – stod på, blev størstedelen af bebyggelsen revet ned med undtagelse af et par værtshuse. Disse vedblev at bære navnet Italienisches Dörfchen.


Italienisches Dörfchen er de mange bygninger ud til Elben. Bagved ses den første Semper Opera. Til venstre i billedet ses Hofkirche og med de to tårne den forsvundne Sophienkirche. Foto: Wikipedia

På Reformationsdag 31. oktober 1861 blev studenterforeningen Polyhymnia grundlagt – den fik senere navnet Corps Altsachsen. Før 1. verdenskrig i årene 1911-13 opstod der et repræsentativt nybyggeri af Hans Erlwein – Dresdens byarkitekt. Det var en passende nabo til Hotel Bellevue – det tidligere Calberlasche Zuckersiederei. Det blev ødelagt under bombardementerne af Dresden i 2. verdenskrig, men genopført af Gerhard Guder i årene 1956-57.

Efter murens fald og genforeningen blev restaurationen først lukket og siden restaureret. Den er igen i dag åben og eftertragtet af turister grundet dens centrale placering på Theaterplatz og ud mod Elben. Overfor ligger Basteischlösschen på Terrassenufer, der ligeledes er et eftertragtet udskænkningssted.


Italienisches Dörfchen omkring år 1900 der ligger ud mod Elben. I baggrunden Semper Operaen. Kilde: wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.