Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

USA

USA – United States of America – er et land, der består af 50 stater, et føderalt distrikt, 5 større selvregerende territorier og varige besiddelser. USA har et areal på 9.800.000 kvadratkilometer, hvilket gør det til verdens tredje eller fjerdestørste land målt i areal og kun en smule mindre end hele Europa, hvis areal er 10.100.000 kvadratkilometer. Der bor 327 millioner mennesker i USA, hvilket gør det til verdens tredjemest befolkede. Hovedstaden er Washington D.C., mens den største by i landet er New York. 48 af landets 50 stater ligger mellem Canada i nord og Mexico i syd. Staten Alaska ligger i det nordvestligste hjørne af Nordamerika med grænser til Canada og over Beringstrædet til Rusland mod vest. Staten Hawaii er en øgruppe i Stillehavet. De amerikanske territorier er spredt ud over Stillehavet og det Caribiske Hav og fordeler sig på 9 tidszoner. Der er ekstrem stor forskel i geografi, klima og vildtliv i USA.

De såkaldte Palæo-indianere emigrerede fra Sibirien til det nordamerikanske hovedland for omkring 12.000 år siden. Europæisk kolonisering af Amerika begyndte i det 16. århundrede. USA opstod ud fra de 13 britiske kolonier, der blev etableret langs østkysten. Utallige skærmydsler og uenigheder mellem Storbritannien og kolonierne efter 7-årskrigen i Nordamerika (1756-63) førte til den amerikanske revolution, som begyndte i 1775 og til Uafhængighedserklæringen 4. juli 1776. Krigen sluttede først i 1783, da USA blev det første land, som opnåede uafhængighed fra en europæisk magt. Den nuværende amerikanske grundlov blev vedtaget i 1788 med de første ti tilføjelser, der alment kaldes Bill of Rights, som blev ratificeret i 1791 og garanterede fundamentale civile borgerrettigheder. I løbet af det 19. århundrede udvidede USA sit territorium i Nordamerika enormt ved at forflytte de oprindelige amerikanske stammer – indianerne – og gradvis føje nye stater til, indtil det i 1848 spændte over hele kontinentet. I årene 1861-65 kom det til den amerikanske borgerkrig, der medførte afskaffelsen af slaveriet. I slutningen af det 19. århundrede havde USA udvidet sit territorium til Stillehavet og oplevede den industrielle revolution dominere samfundet. Den Spansk-Amerikanske Krig i 1898 og 1. Verdenskrig var med til at bekræfte, at USA var blevet en global militærmagt. Efter 2. Verdenskrig stod USA tilbage som global supermagt og var det første land til at producere en atombombe og det første og eneste land, der brugte dem i krigsførsel samt som permanent medlem af FN´s Sikkerhedsråd. Under den kolde krig stod man i skarp opposition til den Kommunistiske supermagt Sovjetunionen, der var med til at dele verden op i to blokke; amerikanerne ledte den blok, der var tilhængere af demokrati, markedsøkonomi, frihandel og menneskerettigheder. Det medførte også et våbenkapløb og et kapløb i rummet, der kulminerede i 1969 med månelandingen. Den kolde krig sluttede med Sovjetunionens sammenbrud i 1991, hvorefter USA stod som eneste supermagt i verden.

USA er verdens ældste overlevende føderation. Det er en føderal republik med et repræsentativt demokrati med flertalsstyre med minoriteter, der er beskyttet ved lov. USA er medstiftende medlem af: FN, Verdensbanken, Den Internationale Valutafond, OAS – Organisationen af Amerikanske Stater samt andre internationale organisationer.


Stars and Stripes. Det amerikanske flag. Stjernerne markerer antallet af stater. Flag: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Berlinmuren | Historiskerejser.dk