Vesting Holland (Fæstning Holland)
Fæstningslinjen omslutter byerne Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht og Utrecht og var forudset til at udgøre den sidste forsvarslinje for den hollandske hær. Det svarede langt hen ad vejen til forsvaret af det nuværende Randstad med undtagelse af Amsterdam, hvis forsvarslinje var et selvstændigt system. Forsvarslinjen var holdt af naturlige barrierer som floder og kanaler, eksempelvis floderne Maas og Waal mod syd og Grebbelinie mod øst (Grebbeberg). Mod nord forsøgte den hollandske regering at sikre området med fæstningsanlæggene Den Oever og Kornwerderzand.
Den hollandske regering var i 1922 startet med at udbygge de efterhånden nedslidte fæstningsværker fra 1874. Dette arbejde var endnu ikke fuldført i 1940.
Under den tyske værnemagts overfald på Holland, Belgien og Luxembourg i maj 1940 kom det til hårde kampe mellem de hollandske og tyske tropper først og fremmest i Rotterdam samt i omegnen rundt om Den Haag og ved Grebbeberg. Imidlertid var det ikke i stand til at hindre Holland i at overgive sig efter kun 5 dages kampe. Dette skyldes det altødelæggende bombardement af Rotterdam 14. maj 1940 samt truslen om, at Utrecht ville blive bombarderet på lignende vis.
Det selvsamme frontafsnit blev igen ramme om et forsvar, blot var det nu tyske tropper, der blev afskåret fra den øvrige del af de tyske tropper af britiske og canadiske tropper. Den 4. maj 1945 om aftenen kapitulerede samtlige tyske tropper i Danmark, Nordvesttyskland og i Holland, da Montgomery på Lüneburger Heide ved Timeloberg modtog en delegation fra den resterende og trængte nazistiske hær. Dermed kunne hollænderne 5. maj 1945 holde deres Bevrijdingsdag og således ophørte Vesting Holland med at eksistere.
Pingback: Rotterdams bombardement 14.maj 1940 | Historiskerejser.dk