A1 (Rejselederrute)
A1 er en af de vigtigste tyske motorvejsstrækninger, der løber hele vejen fra Heiligenhafen, det første stykke henover Femern er Bundesstrasse 207. Derefter går den forbi Lübeck syd om Hamborg over til Bremen og drejer derefter i mere sydlig retning forbi Osnabrück, Münster, øst om Dortmund og Ruhrdistriktet, Wuppertal, Leverkusen, vest om Køln, hvor den slutter i Genfbachtal ud i landevej 51 tæt ved Saarbrücken.

A1 – som navnet også antyder en af Tysklands vigtigste motorveje. Foto fra wikipedia
Færgehavnen i Puttgarden
Puttgarden
Burg auf Fehmarn
Fehmarnsundbrücke
Halvøen Wagrien
Heiligenhafen
Oldenburg in Holstein
Neustadt in Holstein
Byen der ligger smukt ved søerne i Holstensk Schweiz, har været sæde for Lübecks bispefyrster siden 1160, da disse ikke ønskede eller var ønsket i selve Lübeck. Bispefyrsterne var fra 1586 af slægten Slesvig-Holsten-Gottorp. Det var denne slægt der leverede 4 svenske konger i perioden 1751-1818. Eutin var en eksklave til storfyrsterne af Oldenburg (vest for Bremen) efter 1773, og udviklede sig i denne periode som “Nordens Weimar” med folk som Carl Maria von Weber og Tischbein, der opholdt sig i byen. Byen var meget pronazistisk med Eutiner Dichterkreis, der hyldede nationalsocialismen fra slutningen af 1920´erne. Slottet, by og den imponerende slotspark ved søerne tiltrækker mange.
Holstensk Schweiz
Timmendorfer Strand
Bad Schwartau
Hansestaden Lübeck, der blev grundlagt af hertugerne af Schauenburg i 1138 givet privilegier, der gav dem ret til handel på Østersøen, der hidtil kun havde været skandinaviske handelsfolk forundt. Hvilket sikrede byen en kerneplacering de næste mange århundreder i forhold til handelen. Det var handel med salt, fisk, skind, huder, pels og deslige, der sikrede byen den centrale placering i det forbund af handelsbyer, som man fra midten af 1300-tallet begyndte at kalde Hansestæderne. Lübeck spillede en væsentlig rolle i forbindelse med utallige krige i Skandinavien samt i hele det nordtyske rum, hvor ingen kunne ignorere Lybækkernes stillingtagen. Byen kendes som byen med de 7 tårne fra de 5 kirker. Den er kendt for sit velbevarede middelalderlige centrum, der trods at være blevet ødelagt under 2.verdenskrig er perfekt bevaret. Det ses i kirkerne på Borgen Bucu, i det fornemme Schiffergesellschaft ved Holsten Tor og når man studerer nogle af de berømte Lübeck´ere gennem tiderne såsom Thomas og Heinrich Mann i Huset Buddenbrooks, Willy Brandt og Günter Grass.
Hansestæderne var en vigtig handelssammenslutning med Lübeck i spidsen og som startende medlem. Hansestæderne var løst organiseret via beslutningerne på hansedagene, man førte en del handelskrige blandt andet flere gange mod Danmark. Hansestædernes storhedstid var fra det 13. til det 15.århundrede, derefter begyndte andre former for handel at dominere. Geografisk var det i særdeleshed de tyske byer langs Østersøen, de saksiske, rhinbyerne og handelscentrene Brügge, London, Bergen, Visby og Novgorod samt Nordsøområdet med Hamborg og Bremen der dominerede hanseligaen.
A20 (Bad Segeberg, Wismar, Schwerin, Rostock, Stralsund, Stettin)
Stormarn
Bad Oldesloe
A21 (Kiel)
B404 (Bad Segeberg, Friedrichsruh og Lauenburg)
Ahrensburg
A24 (Hamburg – Berlin)
Motorvej A39 (Lüneburg)
Tysklands længste nord-syd motorvej, der går fra grænsen til Danmark nord for Flensborg og hele vejen ned igennem Tyskland forbi byerne; Hamborg, Hannover, Hildesheim, Harzen, Kassel, Fulda, Würzburg, Ulm og til Füssen ved grænsen til Østrig.
Buchholz in der Nordheide
B3 (Celle – Stade)
A27 (Walsrode – Cuxhaven -Bremerhafen)
Floden Weser
Bremen
Delstaten Bremen & Bremerhafen
A28 (Oldenburg – Delmenhorst)
Wildeshausen
Cloppenburg
Mittellandkanal
Varusschlacht
Arminius
Kalkrieser Berge
Teutoburger Wald
Bramsche
Westfalen
Osnabrück
Efter 30-årskrigen, der mødtes alle de europæiske stormagter i de to westfalske byer Osnabrück og Münster. Grunden til at de måtte mødes i to byer, var at de pavelige repræsentanter ikke ønskede at forhandle direkte med de protestantiske lande som Sverige og Holland. I Osnabrück var kejseren, Sverige og Rigsstænderne, mens at Münster bød paven og Frankrig mødtes. Freden afsluttede Trediveårskrigen og var den vigtigste fredstraktat i Europa i flere hundreder år, der blev sat et system i Europa, der holdt stort set frem til 1.verdenskrig.
Krigen der varede fra 1618-48, var den mest ødelæggende religionskrig som Europa blev kastet ud i. Krigsskuepladsen var i alt overvejende grad på tysk jord, omend også polsk, bøhmisk, østrigsk og nederlandske områder var krigshærget. Man deler typisk de 30 års krig ind i 4 faser. Den bøhmiske fase fra 1618-21, den danske fase 1625-29, den svenske fase 1630-35 og den franske fase 1635-48. Krigen er ofte i sammenligning blevet kaldt lige så blodig for det 17.århundrede som 31-årskrigen (de to verdenskrige) var for det 20.århundrede.
Delstaten Nordrhein-Westfalen
A30 (Amsterdam – Ibbenbüren – Rheine – Melle – Bad Oyenhausen)
Floden Ems
Münster
Hamm
Unna
Dortmund
A2 (Oberhausen – Gelsenkirchen – Beckum – Ahlen – Rheda-Wiedenbrück -Gütersloh – Bielefeld – Herford – Minden – Hannover – Lehrte – Braunschweig – Wolfsburg – Helmstedt – Magdeburg – Berlin)
Hagen
A43 (Münster, Haltern am See, Recklinghausen, Herne, Bochum, Kemnader See)
A46 (Wuppertal, Solingen, Düsseldorf, Neuss, Grevenbroich, Jüchen, Erkelenz, Heinsberg)
Barmen
Wuppertal
Leverkusen
Floden Rhinen
Köln
A4 (Aachen, Olpe (derefter ikke gennemført) Kirchheim, Bad Hersfeld, Eisenach, Erfurt, Weimar, Jena, Gera, Dresden, Bautzen)
A61 (Mönchengladbach, Bergheim, Koblenz, Worms, Heidelberg)
A553 (bymotorvej fra Køln)
Nationalpark Eifel
Slutter i landevej 51 og i Eifelbjergene er det kun landevej. Derefter opstår den igen nord for Mosel
Floden Mosel
Saarbrücken