Niedersachsen (delstat)
Niedersachsen er en delstat i den centrale nordlige del af Tyskland. Arealmæssigt er det med sine 47.600 km² den næststørste af de 16 tyske delstater kun overgået af Bayern, mens indbyggertallet ligger på 47.600, hvilket gør delstaten til den fjerdestørste. Delstatshovedstaden er Hannover, men dertil kommer yderligere 7 byer over 100.000 indbyggere i form af Braunschweig, Oldenburg, Osnabrück, Wolfsburg, Göttingen, Hildesheim og Salzgitter. Derudover er der tæt befolket i de områder, der har Bremen og Hamborg som nærliggende storbyer.
Delstaten hedder på plattysk Neddersassen og på saterfrisisk (sydfrisisk) Läichsaksen.
Den nuværende delstat opstod efter Anden Verdenskrig, da man forenede delstaten Hannover med fristaterne Braunschweig, Oldenburg og Schaumburg-Lippe.
Niedersachsen i tal
Sproget i Niedersachsen er tysk mens dialekterne nedertysk og Saterfrisisk. Delstatshovedstaden er Hannover mens arealet er 47.709,82 kvadratkilometer – til sammenligning er Danmarks areal lidt over 43.000 kvadratkilometer. Der boede 7.993.608 (pr. 31.december 2019).
Geografisk beliggenhed
Niedersachsen har mod nord en naturlig afgrænsning i form af Nordsøen og den nedre og midterste del af Elben. Undtaget for dette er Amt Neuhaus der ligger nordøst for floden og de dele af delstaten Hamborg, der ligger syd for Elben samt enklaven og landområderne der udgøres af byen Bremen og Bremerhaven der overordnet udgør delstaten Land Bremen, der sammen med omgivelserne dannes af Metropolregion Nordwest. I sydøst forløber landegrænsen igennem bjergkæden Harzen. Den nordøstlige og vestlige del – og ialt tre fjerdedel af landarealet – hører til det Nordtyske Lavland, den sydlige del udgøres af Niedersächsischen Bergland der udgøres af Weserbergland, Leinebergland, Schaumburger Land, Braunschweiger Land, Untereichsfeld, Elm og Lappwald. I den nordøstlige del af Niedersachsen ligger Lüneburger Heide og Stader Geest domineret af Elbe-Weser-Dreieck.
I Geestområderne er jordkvaliteten overvejende ringe, så er jordkvaliteten i den centrale østlige og sydøstlige del kaldt Hildesheimer Börde. Med undtagelse af de sandrige områder, da tæller området som et landbrugsmæssigt rigt område. Mod vest ligger Grevskabet Bensheim, Osnabrücker Land, Emsland, Oldenburger Land, Ammerland, Oldenburger Münsterland og ved kysten Ostfriesland.
Det laveste sted i delstaten ligger 2 en halv meter under havoverfladen ved Freepsum i Ostfriesland. Det højeste bjerg i Niedersachsen er Wurmberg i Harzen der ligger i 971 m.o.h. generelt set forefindes de fleste bjerge og høje i den sydøstlige del af delstaten.
Landsdele
Niedersachsen har en tydelig regional inddeling, der både er skabt med baggrund i landskabets udformning og i historisk traditionelle. Områderne er primært inddelt i delområder i de tidligere selvstændige områder Braunschweig, Hannover, Oldenburg og Schaumburg, og her finder man en større lokalpatriotisme, hvilket også gør sig gældende i Ostfriesland og i de traditionelt romersk-katolske regioner Emsland, Eichsfeld og Oldenburger Münsterland. I oplandet til Hansestæderne Bremen og Hamborg dominerer der omvendt en orientering mod disse centre.
Regional forskellighed
De forskellige regioner har en palet af landskabsformer – fra Harzens bjerge til kyststrækningerne – hvilket er karakteristisk for området. Niedersachsen har ikke en lang sammenhængende historie.
Nabodelstater
Niedersachsen grænser op til hele 9 andre delstater, hvilket gør den til den delstat med flest naboer. Det gælder Bremen, Hamborg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Thüringen, Hessen samt Nordrhein-Westfalen.
Niedersachsen danner derudover grænse til de nederlandske provinser Overijssel, Drenthe og Groningen. I området rundt om Ems udmunding er det præcise grænseforløb mellem Tyskland og Nederland ikke præcist fastlagt folkeretsligt. Begge stater blev enige om 8.april 1960 at samarbejde godt om området rundt om udmundingen af Ems, idet at der hver gang man er gået i detaljer har det givet årsag til uenigheder, senest i forbindelse med at ville sætte en offshore-vindanlæg op. Der findes lignende uenigheder med Slesvig-Holsten om udmundingen på Elben, men her er det trods alt tysk-tyske uenigheder.
Floder i Niedersachsen
Alle floder i Niedersachsen løber direkte eller indirekte ud i Nordsøen. Man skelner mellem de tre store afvandingsområder: Ems, Weser og Elben. Floderne Vechte, Harle, Jade og Maade udmunder i marskvand og afvandes derefter direkte ud i Nordsøen uden at de kommer i kontakt med afvandingen fra de nævnte tre floder.
Søer i Niedersachsen
Niedersachsen er rig på naturlige søer, der som grundregel har ringe gennemsnitlig dybde. Den største sø er Steinhuder Meer med et overfladeareal på 29,1 km², derefter følger Dümmer 13,5 km² og derefter Zwischenahner Meer med 5,5 km². Den fjerdestørste sø er Grosse Meer i Ostfriesland med 2,89 km².
Der findes dertil mere end 280 badevandssteder i Niedersachsen.
Pingback: Celle Slot | Historiskerejser.dk