Holland
Er et land, der primært ligger i den nordvestlige del af Europa – men med tre øgrupper i det Caribiske Hav: Bonaire, Sint Eustatius og Saba. Det danner et parlamentarisk land som Kongeriget Nederlandene. Den europæiske del af Holland består af 12 provinser, som grænser til Tyskland mod øst, Belgien mod syd og Nordsøen mod vest. Landet har søgrænse til Belgien, Storbritannien og Tyskland. De 5 største byer er Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht og Eindhoven. Amsterdam er landets hovedstad, mens Den Haag er sæde for generalstaterne, de 2 kamre, som udgør landets parlament, Kabinettet, der er navnet på regeringen og højesteretten. Havnen i Rotterdam er den største havn i Europa og den største uden for Asien.
Dansk er et af de få sprog, der overvejende bruger betegnelsen Holland, som egentlig kun er det mest folkerige område i den vestlige del af landet. De fleste andre sprog kalder landet for Nederland, omend det historisk ofte har været brugt om hele området, hvortil Belgien og Luxembourg også medregnes. Nederland refererer til beliggenheden som et af Europas vigtigste deltaområder, hvor en række af de store floder udmunder i havet. Derudover er Holland meget lavtliggende. Omkring 50% af landet er beliggende kun 1 meter over havets overflade, og 17% er beliggende under havets overflade. Det meste af det område, der ligger under havets overflade – kendt som Polder – er et resultat af inddæmning af havområde i det 16. århundrede. Der bor 17.2 millioner indbyggere i landet (2018) på et areal af 33.700 kvadratkilometer (dog 41.500, hvis man tager sø- og kanalområder med). Det gør Holland til et af verdens tættest befolkede lande. På trods heraf er landet verdens næststørste eksportør af mad og landbrugsprodukter kun overgået af USA, hvilket skyldes dets ualmindeligt frugtbare jord, dets milde klima og dets intensive landbrug.
Holland var det tredje land i verden til at få en repræsentativ regering og har siden 1848 været et parlamentarisk konstitutionelt monarki med en enhedsstruktur. Historisk har landet været båret af adskilte samfund i form af katolske, stærkt protestantiske og sekulære institutioner. I dag gælder det som et af verdens mest kosmopolitiske lande i verden. Det har en lang tradition for social tolerance, hvor man har legaliseret abort, prostitution og euthanasi (medlidenhedsdrab) og har haft en meget liberal holdning til narkotika sammenlignet med andre lande. Holland afskaffede dødsstraffen i 1870, gav kvinder ligestilling i 1917 og i 2001 legaliserede ægteskaber mellem samme køn.
Holland var med til at grundlægge EU, Eurozonen, G10, NATO, OECD og WTO og dele af Schengen-Området samt Benelux Unionen. Landet huser en lang række internationale organisationer og internationale retsinstanser, hvoraf mange ligger i Den Haag – der af samme grund kaldes Verdens Rets-Hovedstad. Landets økonomi er en blandingsøkonomi og er et af de rigeste lande i verden. Det er med i toppen af lister over pressefrihed, økonomisk frihed, muligheder for social opstigen og livskvalitet. Landet har et højt velfærdsniveau med gratis adgang til sundhedsvæsenet, uddannelse og infrastrukturen. Derudover har man hyldet konsensus i beslutningsprocessen.
Etymologi
Landets navn varierer meget fra forskellige sprog, hvilket skyldes landets skiftende status. På hollandsk hedder landet Nederland, som også er betegnelsen på engelsk og tysk (Netherlands / Niederlande). Oversat til fransk har landet navnet Pays-Bas hvilket betyder det samme. I Danmark kalder vi landet for Holland, der imidlertid er upræcist, da det kun refererer til den vestlige del af landet. Stort set alle landets største og vigtigste byer ligger i de hollandske regioner mod vest, såsom Amsterdam, den Haag, Rotterdam, Delft, Haarlem og Leiden, og dermed de statslige institutioner og Endelig er der mange adjektiver der får navnet fra Theodiscus, der var betegnelsen for de ikke-latinske sprog, der på engelsk hedder dutch på tysk deutsch og på hollandsk duits. Særligt englænderne bruger betegnelsen dutch people hvor vi på dansk siger det hollandske folk. Betegnelsen Holland er i princippet tilsvarende, som når man på engelsk kalder Storbritannien for England. Det er dog så udbredt blandt turister og besøgende i landet, at den hollandske regering gør det samme med initiativer som “holland.com” og “hollandtradeandinvest.com”. Det nationale fodboldmandskab kendes også primært som Holland.
Regionerne Nord og Sydholland udgør kun to af landets 12 provinser. Tidliger var det bare en provins og endnu tidligere var området Grevskabet Holland, der var en rest af det Frisiske Kongerige. Holland blev i det 16.århundrede den økonomisk mest udviklede og politisk mest vigtige region i Nederlandene efter at Hertugdømmet Brabant og Grevskabet Flandern var begyndt at miste magt og indflydelse. Det var Hollands fremme betydning i perioden under dannelsen af Republikken i nord, 80-årskrigen og den Anglo-Nederlandske Krig fra det 16.-18.århundrede der gjorde Holland til repræsentant for hele området.
Betegnelsen Nederland kan også være problematisk, da hele Belgien, Holland og Luxembourg dækker over den betegnelse. Hvilket har gjort at hvor Holland betegnelsen dækker over for lidt af landet, så dækker betegnelsen Nederland over langt mere end landegrænsen. Betegnelsen stammer fra nærheden til vandet ved de store floders delta, samt de generelt lavtliggende områder som de dækker over – omend områdebetegnelsen også får problemer i de Belgiske Ardenner og i Luxembourg. Romerne skelnede mellem to provinser Germania Inferior – dagens Belgien og Holland – samt Germania Superior – dagens Tyskland. Her kan betegnelsen stamme fra. I det 10.århundrede så man betegnelsen Nedre Lothringen – der dengang dækkede det meste af dagens Benelux. Mens den anden del af Lothringen blev betegnet Øvre og er dagens franske Lorraine.
Hertugerne af Burgund/Bourgogne – der herskede over Nederlandene i det 15.århundrede – brugte termen les pays de par deçà (~ landet herovre) i modsætning til les pays de par delà (~ landet derovre) for deres oprindelige hjemland: Burgund/Bourgogne i dagens østlige og centrale Frankrig. Under Habsburgernes domæne ændrede Les pays de par deçà udviklede sig til pays d’embas (lander hernede), der stod i modsætning til Habsburgernes kerneområder i Ungarn og Østrig. Det blev oversat Neder-landen i datidens officielle hollandske dokumenter. Fra et regionalt synspunkt, da var området mellem floden Maas/Meuse og Rhinens kendt som Niderlant i den sene del af Middelalderen. Det stod i modsætning til det Øvre Land, der var området ved Køln, der lå højere.
Fra midten af det 16.århundrede mistede Nederlandene deres oprindelige beskrivende betydning. Nederland og Holland blev det mest brugte for området, mens Flandern der særligt på de latinske sprog havde været en samlebetegnelse for hele området på samme vis. Firsårskrigen (1568-1648) delte Nederlandene i en uafhængig nordlig Hollandsk Republik og en sydlig spansk kontrolleret Sydlige Nederlande – latin: Belgica Regia – forgængeren til Belgien. Nederlandene idag bruges primært om landet Holland, mens man istedet for samlebetegnelsen Nederlandene idag oftest bruger betegnelsen Benelux.