Brugge
Er hovedstad i provinsen Vest-Flandern i Belgien. Den har 118.000 indbyggere og er endvidere bispesøde for den katolske kirke i Bispesædet Brugge.
I senmiddelalderen var den nederlandske Region tæt ved byen en af centrene for tekstilindustrien samt fjernhandelen i Europa og dermed et af fødestederne for den tidlige kapitalisme. Byen var fra tid til anden residens for Hertugerne af Burgund, hvor Brugge under deres ledelse var en af de vigtigske økonomiske centre og kulturelt rigeste byer i datidens Europa.
Den ældre del af byen er beskyttet af et større voldanlæg – hvor der stod vindmøller tidligere – og derudover gennemskåret af kanaler overalt i den gamle by. Brugge er aldrig blevet ødelagt og krige eller storstilede brande, hvilket gør at man finder et intakt middelalderligt bybillede med historisk velbevarede huse overalt. Byen opleves bedst enten til fods eller med de mange kanalrundfarter. Kanalerne kaldes lokalt for Reier, da de er kanaliseringer af den lille flod Reie der forbandt Brugge med Nordsøen.
I år 2000 optog UNESCO den middelalderlige bykerne på verdenskulturarvslisten. I 2002 blev Brugge kåret til europæisk kulturhovedstad.
Brugge huser det renommerede Europakollegium og har derudover den vigtige havn i Zeebrugge, der ligger 16 kilometer fra det historiske centrum.
Navnet Brügge
Navnet har formodentlig sin oprindelse i det vestgermanske ord Brücke der betyder bro. I gamle dokumenter er der brugt mange lignende ord på oldengelsk bryċġ > bridge, oldsaksisk bruggia, oldtysk brucca, oldnordisk bryggja.
Første gang at stedet nævnes er som Bruggas, Brvggas, Brvccia i 840–875, derefter som Bruciam, Bruociam (i 892), Brutgis uico i slutningen af det 9.århundrede in portu Bruggensi omkring år 1010. Som Brugis i 1012 og som Bricge i 1037, i 1046 som Brugensis og fra 1049-52 som Brycge (1049–1052, Brugias (1072), Bruges (1080–1085), Bruggas (c. 1084), Brugis (1089), og i Brugge (1116).
Bydele
Indreby med Sint-Pieters og Sint-Jozef (I) – Koolkerke (II) – Sint-Andries (III) – Sint Michiels (IV) – Assebroek (V) – Sint Kruis (VI) – Dudzele (VII) – Lissewege, Zeebrugge og Zwankendamme.
Tidlig Historie
Allerede i det 2. og 3.århundrede befandt der sig i området for det nuværende Brügge en Gallo-Romersk bosiddelse. Deres beboere var ikke kun bønder men også handlende, der stod i kontakt med det romerske Britannia samt med resten af Gallien. I midten af det 9.århundrede byggede Balduin I. en fæstning – der lå på den plads der stadig den dag idag kaldes Burg – formålet var at beskytte kysten fra angreb fra Vikingerne. I 1128 fik byen byrettigheder.
Pingback: Grevskabet Flandern | Historiskerejser.dk
Pingback: Ypres | Historiskerejser.dk
Pingback: Flandern | Historiskerejser.dk