Østrig
Østrig – officielt Republik Österreich – er en centraleuropæisk stat med cirka 8.9 millioner indbyggere. De grænser op mod Tyskland og Tjekkiet i nord, Slovakiet og Ungarn mod øst, Slovenien og Italien mod syd og endelig Schweiz og Liechtenstein mod vest.
Østrig er en demokratisk føderal forbundsstat og med en særlig art af et semipræsidentiel Republik. Østrig strækker sig geografisk over de ni delstater – Burgenland, Kärnten, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburgerland, Steiermark, Tirol, Vorarlberg og Wien. Delstaten Wien og samtidig også Østrigs hovedstad og samtidig også den klart mest befolkningsrige del af landet. Andre større befolkningscentre er Graz, Linz, Salzburg og Innsbruck.
Østrig er først og fremmest domineret af Alperne, der strækker sig over 62% af det samlede areal i landet. Mod nord er det de lavere bjerge kaldt Böhmische Masse og Thaya der præger landskabet mod sydøst er det bakkedragene Steirischen Hügelland, mens man mod øst i Burgenland har et fladt landskab kaldt den Pannoniske Lavslette. Mod vest afgrænses man af Rhinens øvre løb og af Bodensøen.
Betegnelsen Österreich kommer fra den gamle højtyske form Ostarrichi og kendes første gang fra en overlevering i 996. Derudover var den latinske betegnelse Austria brugt fra den tidlige middelalder. Oprindeligt var det et grænseområde (Grenzmark) i Stamhertugdømmet Baiern, men fra og med 1156 blev Østrig et selvstændigt Hertugdømme i det Hellige Tysk Romerske Rige. Da slægten Babenbergerne uddøde i 1246 satte slægten Habsburg sig på magten i Østrig. Da Habsburgernes magt betød at de satte sig på områder fra Spanien og Syditalien, til Holland og Belgien samt større dele af Østeuropa. Da Kejserriget Østrig opstod i 1804 dækkede betegnelsen over et område der var langt større end nutidens Østrig, og det samme gjorde sig gældende for de Østrigske rigshalvdele efter opsplitningen i 1867 i Dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn.
Dagens Republik opstod fra 1918 i forlængelse af Østrig-Ungarns nederlag i Første Verdenskrig og blev skabt af den tysktalende del af Monarkiet kaldt Deutschösterreich (Tysk Østrig). I fredstraktaten i Saint-Germain blev statsgrænsen med navnet på Republikken Østrig fastlagt, tabet af Sydtyrol til Italien blev stadfæstet. Den Første Republik var præget af indenrigspolitiske spændinger, der mundede ud i en borgerkrig og diktatur i den østrigske Ständestaat. Ved det såkaldte “Anschluss” (tilslutning) 11.-12.marts 1938 blev landet indlemmet i det nazistiske tyske Tredje Rige og kom under Hitlers regime. Efter nederlaget i Anden Verdenskrig i 1945 blev Østrig igen en selvstændig stat. I perioden fra 1945 til 1955 holdt de allierede sejrsmagter Østrig besat og havde landet delt i 4 zoner, hvilket pludselig ophørte i 1955 mod at Østrig garanterede deres totale neutralitet i internationale forhold. Kun FN var man medlem af. Efter den kolde krigs ophør blev Østrig medlem af EU i 1995.
Fakta om Østrig
Landets hovedstad er Wien. Der bor 8.900.000 indbyggere (2021). Hovedsproget er tysk, mens der findes betydelige mindretal der taler slovensk, kroatisk og ungarsk men også en lang række af dialekter findes i Østrig. Arealet i landet er 83.882 kvadratkilometer. Deres nationaldag er 26.august, da det blev besluttet på denne dag i 1955, at ophæve den allierede besættelse og vedtage grundloven baseret på Østrigs neutralitet.