Tjekkiet
Tjekkiet er et land i Centraleuropa, der grænser til Tyskland mod vest og nord, Østrig mod syd, Slovakiet mod øst og Polen mod nordøst. Tjekkiet dækker over et areal på 78.866 kvadratkilometer med et tempereret oceanisk klima. Landet er en parlamentarisk republik med 10.6 millioner indbyggere. Hovedstaden er Prag med 1.3 millioner indbyggere. Andre større byer i landet er Brno, Ostrava og Plsen. Tjekkiet er medlem af EU, NATO, OECD, FN, OSCE og Europarådet.
Tjekkiet omfatter de historiske territorier Bøhmen, Mæhren og Mæhrisk Schlesien. Tjekkerne dannede deres første stat i slutningen af det 9. århundrede i form af Hertugdømmet Bøhmen, der var en del af det Stormæhriske Rige. Efter dette riges sammenbrud i 907 flyttede magtcentret sig fra Mæhren til Bøhmen, og dets leder var Premysliderne. I år 1002 blev hertugdømmet officielt anerkendt som del af det Hellige Tysk Romerske Rige sammen med Kongeriget Tyskland, Kongeriget Burgund, Kongeriget Italien og talrige andre territorier. I 1198 blev det til Kongeriget Bøhmen, der i det 14. århundrede fik sin største udstrækning. Kongerne af Bøhmen havde også en kongekrone over de Bøhmiske kronlande, og ganske afgørende var de med til at vælge kejseren af det Hellige Romerske Rige. I årene imellem det 14. og 17. århundrede var Prag flere gange residensstad for kejserne. I det 15. århundrede prægede de Hussitiske Krige området, der var kommet på baggrund af den protestantiske bøhmiske reformation, hvilket medførte, at den katolske kirke hele fem gange førte korstog igennem landet samt foretog adskillige økonomiske embargoer overfor området.
Efter slaget ved Mohács i 1526 integrerede man den Bøhmiske Krone – ind under det Habsburgiske Monarki, hvilket også skete med Ærkehertugdømmet Østrig og Kongeriget Ungarn. Stænderopstanden i Bøhmen 1618-20 mod de katolske Habsburgere førte til udbruddet på Trediveårskrigen. Efter Slaget ved det Hvide Bjerg (tjekkisk: Bila Hora) i 1620 konsoliderede Habsburgerne deres magt, udryddede protestantisme og styrkede katolicismen, hvilket også førte til en gradvis germanisering (østrigisering) af Bøhmen. Det førte omvendt til stærke anti-habsburgiske stemninger i landet.
En lang historie, hvor den katolske kirke undertrykkede befolkningen, fulgte. Med opløsningen af det Hellige Tysk Romerske Rige i 1806 blev Kongeriget Bøhmen del af det Østrigske Kejserrige, og det tjekkiske sprog oplevede en genkomst, der førte til, at nationalromantiske følelser spredte sig i landet. I det 19. århundrede blev de tjekkiske landområder endvidere Kejserrigets industrikammer. Ved afslutningen på Første Verdenskrig dannedes Tjekkoslovakiet, efter at Østrig-Ungarn kollapsede.
I mellemkrigstiden forblev Tjekkoslovakiet det eneste demokrati i den del af Europa. I forbindelse med Anden Verdenskrig besatte det nazistiske Tredje Rige landet og indlemmede de tysktalende Sudeterområder i Tyskland, mens Slovakiet blev oprettet som selvstændig republik, der samarbejdede med nazisterne. Tjekkoslovakiet blev befriet i 1945 af den Røde Hær fra Sovjetunionen og af USA. De tysktalende områder blev igen tjekkiske og de cirka 3 millioner sudetertyskere blev fordrevet. Kommunistpartiet i Tjekkoslovakiet vandt i 1946 valget og gennemførte i 1948 et statskup, hvorefter Tjekkoslovakiet blev en kommunistisk 1-parti-stat under sovjetisk indflydelse. I 1968 førte længere tids utilfredshed med regimet til en reformbevægelse, der blev kaldt Foråret i Prag, men som dog blev slået ned i en invasion anført af Sovjetunionen. Indtil 1989 forblev Tjekkoslovakiet en kommunistisk et-parti-stat, der med Fløjlsrevolutionen førte til partiets fald og introduktion til demokrati og markedsøkonomi.
- januar 1993 opløstes Tjekkoslovakiet fredeligt i to stater Tjekkiet og Slovakiet. Tjekkiet blev medlem af NATO i 1999 og EU i 2004.
Navnet Tjekkiet
Traditionelt har store dele af landet været kendt som Bøhmen, der er afledt af det latinske Boiohaemum – der betyder Hjemlandet for folket Boii. Dagens navn Tjekkiet er en afledning det slaviske ord Čech. Dette navn kommer fra den slaviske stamme – Češi, Čechové – hvor en legende fortæller at deres leder ved navn Čech bragte dem til Bøhmen, hvor de bosatte sig rundt om Bjerget Rip. Ordet Čech kan spores tilbage til det protoslaviske – cel – der betyder stammemedlem.
Landet har traditionelt været opdelt i tre områder Bøhmen (Čechy) i vest; Mæhren i øst (Morava) og i den nordøstlige del et lille område kaldt Mæhrisk Schlesien. Siden det 14.århundrede har det været kaldt det Bøhmiske Kronland, men der har også været brugt en række af andre udtryk såsom Det Tjekkiske/Bøhmiske Land, Den Bøhmiske Krone, Tjekkiet og Kronlandet for Sankt Wenceslas. I 1918 opnåede landet uafhængighed fra det Østrig-Ungarske Imperium som del af Tjekkoslovakiet. Der var en union af de to nationer Tjekkiet og Slovakiet.
Da Tjekkoslovakiet blev opløst i 1992 da manglede man et kort smart navn på engelsk. Det tjekkiske udenrigsminister anbefalede Czechia istedet for Czech Republic, der siden 2016 har været anerkendt af den tjekkiske regering.
Pingback: Elben (flod) | Historiskerejser.dk