Rejselederrute: Danmark – Gent
Når man kører fra Danmark, er der to muligheder for ruter mod Gent. Det er at køre igennem Hamborg og til Hannover og derefter ad motorvej A2 mod vest til Dortmund for derefter at krydse grænsen ved Venlo og passere Eindhoven, derefter køre ind i Belgien og passere Turnhout og forbi Antwerpen til Gent.
Den anden mulighed er at køre Hamborg, Bremen, Osnabrück – her kan man alternativt køre via Münster til Essen – og så ind på den nedenstående rute, men mere oplagt køre til Holland forbi Enschede, Deventer, Arnhem og Breda og til Antwerpen og videre til Gent.
Tyskland: Tyskland er Europas største land med et areal på 357.386 kvadratkilometer og cirka 83 millioner indbyggere. Der er 16 delstater. Landet blev i første omgang samlet i 1871 efter de tre krige mod Danmark, Østrig og Frankrig. Siden fulgte to verdenskrige, der betød nederlag og betragtelige territoriale tab. I 1949 skabte man Forbundsrepublikken som i 1990 fik DDRs hidtidige territorium som del af landet.
Delstaten Slesvig-Holsten: Tysklands nordligste delstat, der er den sprogligt mest mangfoldige med dansk og frisisk som betydelige mindretalssprog. Der findes mange spor af dansk historie i området, hvilket skyldes Sydslesvigs tilknytning til Danmark i århundreder.
Flensborg: Grænsebyen er kendt for sin fine havn og for den historiske handel med rom. Derudover er den den mest udprægede dansktalende by i Tyskland. De væsentligste seværdigheder i byen er den historiske havn, Museumsbjerget, hvor Istedløven siden 2011 igen står samt de mange hyggelige baggårde i byen. Endelig er området Mürwik interessant, da den sidste nazistiske regering sad med base på Marineskolen.
Løven blev udført som et sejrsmonument efter slaget ved Isted 25. juni 1850, som Danmark kunne trække sig overordnet set sejrrigt ud af. Monumentet blev udført af Heinrich von Bissen, der var en elev af den berømte Thorvaldsen. Den blev opstillet på kirkegården på Museumsberg i Flensborg, hvor den kun stod indtil 1865, da den tyske befolkning ønskede den flyttet. Den kom til Berlin, hvor den blev flyttet rundt til 3 forskellige steder, inden den omkring afslutningen på 2. verdenskrig kom retur til Danmark. Istedløven stod i København indtil 2011, hvorefter den igen fandt vej til sin oprindelige plads som symbol på, at freden hersker mellem danskere og tyskere.
Flensborg Kabinettet. Den sidste nazistiske regering 21. april – 23. maj 1945:
Flensborg og i det hele taget det nordvestlige Tyskland tæt på grænsen til Danmark var et af de steder, hvor kampene ikke var foregået med så høj intensitet i slutfasen af 2. verdenskrig. Derfor var det naturligt for mange nazister at søge i denne retning, da Berlin var ved at blive indtaget. Det gjorde storadmiral Karl Dönitz også, og han blev udnævnt som efterfølger for Adolf Hitler, da denne overdrog magten. Det var den regering, der forhandlede kapitulationerne på plads: henholdsvis Timeloberg på Lüneburger Heide, i Reims og Karlshorst i Berlin.
Glücksborg Slot: er stamsæde for det danske såvel som det norske kongehus, hvilket det har været siden Christian IX. i 1863. Allerede året efter kom slottet til at ligge på tysk grund på den sydlige side af Flensborg Fjord. Det gælder som en af Slesvig-Holstens vigtigste seværdigheder.
Slægten Glücksborg: mere specifikt lyder slægten navnet Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg og blev grundlagt i 1825.
Halvøen Angel: er den halvø, der ligger sydøst for Flensborg og udgør den sydlige del af Flensborg Fjord med byerne Glücksborg og Kappeln. I det 4.-5. århundrede begyndte anglere – befolkningen på halvøen – at udvandre til Romersk Britannia, som de sidenhen fik navnet over sammen med sakserne. Det blev til angelsakserne. Så navnet Angel blev til Anglia og siden England, hvilket gør, at engelsk, England etc. har deres navn herfra.
Treene
Isted
Slaget ved Isted 25. juni 1850
Treårskrigen: var en krig, der fandt sted 1848-50. Slesvig-Holsten ønskede at løsrive sig, hvilket Kongeriget Danmark modsatte sig, og det bragte også Preussen ind i krigen, omend de dog blev besejret.
Krigen i 1864
Sankelmark
Slesvig er den navngivende by til området. Man mener, at navnet kommer fra Sliens vig. Byen er opstået enten lige efter eller før den vigtige vikingetidsbosættelse Hedeby/Haithabu. Den overtog en del af den handel, som Hedeby havde haft, men mistede snart en del heraf, hvilket gjorde, at byens domkirke var en af de vigtigste i Norden, og der ligger også flere danske konger samt fyrster fra området begravet her. Kirkens fornemste kunstgenstand er det træskårne alter udført af Brüggemann. Holm, byens hyggelige fiskerdel, var indtil 1930´erne en selvstændig bydel og ø. Her oplever man stadig noget af den oprindelige stemning. Magten var koncentreret omkring slottet Gottorp, hvor man finder en lang række vigtige kunstskatte. De vigtigste er Ribebrevet fra 1460 og Nydamsbåden samt Kæmpeglobussen. Læs mere på link.
Slottet, hvor de mest magtfulde herskere fra Hertugdømmet Slesvig boede. Slesvigs magtområde bredte sig i lange perioder ind i det holstenske samt danske område, hvor det har holdt til siden middelalderen. Slottet har været på danske kongers hænder i flere perioder og har både forbindelse til det berømte danske broderdrab, hvor Abel myrdede Erik Plovpenning i 1250 og til Frederik I., der følte sig langt mere bundet til Slesvig end til København. Endelig udviklede gottorpfyrsterne sig til i 1600-tallet at føre en selvstændig politik med tætte forbindelser til det svenske og russiske kongehus. De største seværdigheder vil være Hjortesalen, Slotskapellet samt inventaret fra slottet i Plön. Endelig finder man Nydambåden, der er et af de fornemste bådeeksempler fra omkring år 320 samt Kæmpeglobussen, som befinder sig i den genopførte barokhave Neuwerk-Garten, foruden det historisk vigtige dokument Ribebrevet, der i 1460 slår fast, at de to hertugdømmer Slesvig og Holsten skulle være #Ewig Ungedeelt”.
En af de vigtigste håndfæstninger fra middelalderen. Det fik stor betydning i krigene i 1800-tallet, men havde rod i en lang magtkamp i middelalderen, som var startet med Knud Lavards jarldømme i 1100-tallet og abelslægtens selvstændighed i 1200-tallet. I 1326 slog Constitutio Valdemariana fast, at Slesvig og Danmark ikke måtte lægges sammen. I løbet af 1400-tallet udkæmpede dronning Margrethe I. og Erik af Pommern flere kampe om Slesvig, som endte med, at Adolf VIII. af Holsten vandt retten i 1440, men da han døde i 1459, måtte man overdrage retten til Kong Christian I. af Danmark. Imidlertid ønskede man ikke at indlemme hertugdømmerne i Danmark, og det var den retslige sikkerhed for Slesvig og Holstens uafhængighed og samhørighed. Det blev fremhævet efter krigene i 1800-tallet på trods af, at hertugdømmerne havde været stærkt opsplittet siden 1544.
Nydamsbåden
Slien er ikke en bugt, men minder om en fjord, der ved Kappeln har forbindelse til Østersøen. I dens inderste ligger Slesvig og Gottorp Slot. Den deler de to halvøer Angeln og Schwansen. Den danske konge Erik Plovpenning blev myrdet på Slien i år 1250 af sin broder Abel. Slien var ualmindelig vigtig for handelen i vikingetiden, da der kun var 16 kilometer fra byen og til floden Treene lidt syd for. Dermed var den nåleøjet, der forbandt Nordsøen og Østersøen.
Dannevirke: hele Danmarks lås og lukke, der menes at være opført så tidligt som det 4.-5. århundrede og sidenhen udbygget i vikingetiden til forsvar af den vigtige handelsby Hedeby og igen under Valdemar den Store i 1100-tallet for endelig også at spille en rolle under krigen i 1864.
Hedeby
Halvøen Svans
Jagel
Motorvej som landingsplads
Hüttener Berge
Floden Ejderen
Kanalen, der forbinder Østersøen med Nordsøen og mere specifikt går fra Kiel-Holtenau til Brunsbüttel ved Elbens udmunding. I årene 1777-84 blev den første kanal mellem disse områder udgravet fra Kiel til Tönning, men den var ikke stor nok, og derfor måtte der graves en kanal, der var langt større i årene 1886-95. Den er en af verdens vigtigste søveje og markerede for alvor, at Danmark var blevet en småstat og betydningsløs, da den søfart, der havde sikret Danmarks betydning, for alvor var blevet frataget landet.
Rendsborg
Holsten: er området nord for Elben og syd for Ejderen. Det betyder oprindeligt skovboere. Holsten var del af Det Tysk-Romerske Rige i modsætning til Danmark. Siden år 1460 var området knyttet til de danske konger, der var grever af Holsten, men ikke konger.
Motorvej A 210 mod Kiel
Kiel:
Delstaten Slesvig-Holstens hovedby. Den var medlem af hansestæderne tilbage til 1200-tallet. Det var dog først således, at byen begyndte at have en regional betydning i 1665, da g,ottorpfyrsterne valgte at lægge universitetet her. I 1814 indgik Danmark den aftale, som betød, at Norge blev afstået til Sverige. Dens status som universitetsby gjorde, at de tysk-nationale følte sig nært forbundet med byen, og at den blev et arnested for slesvig-holstenismen i 1848 og frem. Da Tyskland blev samlet, valgte Kejser Wilhelm II,, at byen skulle udgøre hovedkvarteret for den tyske flåde. Det gjorde, at byen blev arnested for matrosernes organisation. I slutfasen af 1. verdenskrig gjorde de oprør og krævede, at Tyskland blev en socialistisk sovjetinddelt stat, hvilket ikke lykkedes. Men oprøret spredte sig voldsomt herfra og prægede mellemkrigstiden. Kiel er i dag en af Tysklands vigtigste havnebyer og hjemsted for delstatsregeringen.
Bordesholm
Byen har omkring 100.000 indbyggere og er kendt for at være Slesvig-Holstens trafikale knudepunkt med en lang række jernbanelinjer, motorveje samt landeveje, der fletter ud og ind imellem hinanden. I mange år var byen også forbundet ved at være centrum for klædehandelen, da der allerede i 1760 blev grundlagt en bomuldsfabrik, en industri, der voksede frem, indtil denne blev udflaget fra 1970´erne.
Wildpark Eekholt
Bad Bramstedt
Holsten Therme
Kaltenkirchen
Flughafen Fuhlsbüttel
Freie- & Hansestadt Hamburg: er en selvstændig delstat og samtidig Tysklands næststørste by. Den har Europas tredjestørste havn – på andre parametre den næststørste. Ud over havnen med Elben er byen præget af de to store søer Binnen- & Aussen-Alster, Jungfernstieg, hvor den tyske nationalmelodi “Deutschlandlied” blev opført første gang, rådhuset, som overlevede bombardementerne under 2. verdenskrig som en af de få historiske bygninger. Herfra møder man gågaden Mönckebergstrasse, som fører op til banegården med Kunsthalle. Den modsatte vej finder man de mange kanaler og broer. Hamborg har flere broer end Amsterdam. En søndag morgen ville man gå til Landungsbrücke og opleve Fiskemarked, af ny arkitektur imponerer Elbphilharmonie med sine batmanagtige udformning og istandsættelsen af Speicherstadt. I forlystelsesområdet Sankt Pauli skal de fleste omkring Reeperbahn på en tur til Hamborg. Her er man tæt på den tidligere danske bydel Altona.
Motorvej A23 mod Heide
Tierpark Hagenbeck
Volkspark Stadion
Elbtunnelen
Den Gamle Elbtunnel
Altona
Hamburg Havn
Kölbrandbrücke
Fischmarkt
Oversvømmelsen 16.-17. februar 1962
Delstaten Niedersachen
Lüneburger Heide
Byen er praktisk talt bygget ovenpå en af de største salthorster, da man opdagede indtjeningsmulighederne med salten, idet det var et af middelalderens vigtigste krydderier, som blev brugt til konservering af fisk og kød. Det gjorde byen til medlem af hansestæderne, og med en kanal til Lübeck i 1398 var udskibningen og salget sikret. Byen regerede alene indtil 1637, da fyrsterne igen drog ind i byen. I slutfasen af krigen var det syd for Lüneburg ved Timeloberg, at Montgomery mødtes med von Friedeburg og 4. maj kl. 20.36 underskrev, at de tyske tropper i Danmark, Nordvesttyskland og i Holland overgav sig. Byen er grundet saltudvinding truet af at styrte sammen flere steder, og den har mere end 1.300 bevaringsværdige kulturbygninger. Lidt udenfor byen ligger det store Scharnebeck skibshæveværk.
Heide Park Resort
Munster
Panzermuseum Munster
Soltau
Walsrode
Fuglepark Walsrode
Serengeti Park Hodenhagen
Koncentrationslejren Bergen-Belsen, der ligger på Lüneburger Heide, var en af de vigtigste koncentrationslejre for det nazistiske regime. Lejren blev oprettet i 1935, men blev udbygget efter erobringen af Holland, Belgien og Frankrig, hvor krigsfanger fra de tre lande blev inhafteret. I 1941 begyndte sovjetrussiske tropper at blive indsat som følge af krigen på Østfronten. Det var først i slutfasen af krigen, at jøderne, da udryddelseslejrene i øst blev rømmet, blev sendt mod centralt beliggende lejre såsom Bergen Belsen. Det var her, at Anne Frank ankom efter at have siddet i Auschwitz. I 1945-46 kom lokale folk fra Lüneburger Heide og Hannover ud til lejren og blev tvunget til at genbegrave jøderne. Dette blev dokumenteret af britiske filmfolk, heriblandt Alfred Hitchcock. Jøderne forblev interneret i lejren indtil 1947/48, da de ikke havde noget hjem at vende tilbage til. Briternes ansvar for lejren, og jødernes kamp for staten Israel menes at have været afgørende for, at briterne ændrede holdning til, at deres mandat i Palæstina skulle bruges til oprettelsen af staten Israel.
Deutsches Erdölmuseum Wietze
Celle
Slottet i Celle
Caroline Mathilde
Motorvej 352
Hannover
Motorvej 37
Motorvej 2
Mittellandkanalen
Herrenhäuser Garten
Engelske Kongehus
Weser Bergland er det landskab hvor floden Weser snor sig igennem landskabet, hvilket primært regnes mellem byerne Hannoverische Münden mod sydøst og til Porta Westfalica mod nordvest. Det ligger i delstaterne Hessen, Nordrhein-Westfalen og Niedersachsen. Området forbindes med smukke bindingsværksbyer som eksempelvis Hameln, Bückeburg og Bad Salzuflen samt mange folkesagn som Brødrene Grimm og dem om Baron von Münchhausen.
Hameln
Rinteln
Bückeburg
Porta Westfalica
Minden
Floden Weser
Bad Oeynhausen
Herford
Bad Salzuflen
Bielefeld
Teutoburger Wald
Detmold
Holte-Stukenbrock Slot
Gütersloh
Rheda-Wiedenbrück
Beckum
Hamm
Münster
Kamen
Unna
Dortmund
Ruhr Området
Recklinghausen
Gelsenkirchen
Essen
Oberhausen
Duisburg
Rhinen
Bergheim
Krefeld
Holland: er et af de tættest befolkede lande i verden med 17 millioner indbyggere placeret på et areal, der kun er omkring 30.000 kvadratkilometer. Til sammenligning er Danmark 43.000 kvadratkilometer med 5.5 millioner indbyggere. Området løsrev sig fra Spanien som følge af reformationen og undertrykkelsen af de mange nederlændinge, der tog de nye trosretninger til sig. Efter en blodig og lang krig oplevede landet – i særdeleshed det vestlige Holland – stor rigdom igennem 1600-tallet. Efter napoleonskrigene opstod Kongeriget Nederlandene, der også indbefattede dagens Belgien. Belgierne demonstrerede mod den sproglige og religiøse ensretning og løsrev sig i 1830-31. Siden fortsatte hollænderne med at dominere søfarten og undgik Første Verdenskrig, mens Anden Verdenskrig blev særdeles hård ved landet med bombardementet af Rotterdam, en hård jødeudryddelse og Operation Market Garden ved Arnhem samt hungersnøden i 1944-45. Siden har Holland været kendt for meget liberal lovgivning både angående cannabis, prostitution, indvandring og i retspraksissen generelt.
Venlo er den første grænseby der ligger på den hollandske side. Byen er ved arkæologiske udgravninger efter årtusindskiftet konstateret som lige så gammel som Nijmegen og dermed altså Hollands ældste by grundlagt af romerne omkring år 19 f.v.t. Den var sidenhen Hansestad i middelalderen. I 1830 løsrev den sig sammen med det øvrige Belgien. Men i 1839 blev den del af Holland igen og som et kompromis yderligere fæstningsby i det Tyske Forbund. Byen blev hårdt ødelagt under Anden Verdenskrig med mange bombardementer, da tyskerne havde en vigtig base for luftforsvaret i byen. Nazisterne udførte flere hemmelige aktioner i Venlo allerede før invasionen. Idag er byen kendt som grænseby, hvor særligt mange tyskere tager til for at prøve hvad man ikke må i Tyskland.
Provins Limburg Den hollandske Limburg-provins ligger afsondret fra det øvrige Holland og har langt mere grænse med Tyskland og Belgien end med andre hollandske provinser. Den overvejende del af provinsen er ydermere katolsk som deres nabolande. Oprindeligt ønskede området sig del af Belgien, men ved et kompromis i 1839 fik Holland områderne øst for Maas-floden. Idag er området fuldt integreret i EU og ser deres splittede identitet som en fordel.
Floden Maas er den næstlængste biflod til Rhinen. Den løber ialt 874 kilometer og starter sit løb i den franske Grand-Est og løber igennem Belgien og byer som Liége og Namur og danner derpå grænse mellem Holland og Belgien, hvor den løber igennem Maastricht og Venlo inden den udmunder i Rhinen.
Eindhoven
Belgien: opstod i 1830, da det løsrev sig fra hollænderne, men havde tidligere været under hhv. de spanske og østrigske habsburgere og før det under Burgund og Flandern samt Frankrig. Landet er sprogligt delt mellem det fransktalende syd Vallonien og det flamsktalende nord Flandern. Belgien huser derudover en stribe europæiske institutioner i hovedstaden Bruxelles og er desuden kendt for at have været slagmark for mange af de europæiske krige: verdenskrigene, napoleonskrigene samt de utallige krige mellem Frankrig og England. Landet er kendt for øl og chokolade samt kniplinger og tekstiler.
Turnhout
Sint-Niklaas
Lokeren