Kiel
Kiel er delstatshovedstad i Slesvig-Holsten. Den blev grundlagt som Holstenstadt tom Kyle i det 13. århundrede. I 1665 blev den gjort til universitetsby og sideresidens for Gottorpfyrsterne, men det var først, da Preussen i 1865 besluttede at gøre den central i opbygningen af en flåde, at byen voksede med uhørt fart til dagens 246.000 indbyggere.
LÆS MERE OM SEVÆRDIGHEDERNE I KIEL
Det er Tysklands nordligste storby. Den ligger ved et indhug i Østersøen, den 17 kilometer lange Kielerfjord, og siden 1895 ligger den ved Kielerkanalen/Nord-Ostsee-Kanal, der er verdens travleste vandvej. Kiel er stadig kendt som et af den tyske marines vigtigste ankre, samt for den internationale sejluge Kieler Woche plus håndboldklubben THW Kiel samt den kulinariske specialitet Kieler Sprotten.
Af økonomisk betydning er det især servicesektoren, der er vigtig, men også Tysklands største værft, ThyssenKrupp (originalt Howaldswerke), samt de mange færger til Skandinavien og Baltikum og endelig universitetet.
Geografisk ligger Kiel langs med Kielerfjorden som en naturskabt hestesko; havnen er blandt de vigtigste langs hele Østersøen. Kiel er via Kielerkanalen endvidere forbundet med Nordsøen og gennemløbes af floderne Ejderen samt Schwentine, der udmunder i byområdet. Dette er i Kiel præget af moræner, hvilket også ses i en del søer indenfor byen. Mod øst ligger det skønne naturområde Holstensk Schweiz.
Byen er inddelt i 30 forskellige områder. Klimaet er præget af dens nærhed til havet med varme vintre og kølige somre.
Kiels indbyggertal voksede eksplosivt i den sidste halvdel af det 19. århundrede. I 1885 havde byen 50.000 indbyggere, men det var i 1900 vokset til 100.000, og i 1911 var det på 211.000. I december 1942 nåede byen sit befolkningsmæssige højdepunkt med 306.000 indbyggere. I dag ligger antallet på 243.000 indbyggere.
Religiøst er byens befolkning fordelt således, at 37,7% er luthersk-evangelsk og 7,3% katolske. 55% erklærer sig konfessionsløse. Området hørte til ærkebispedømmet Bremen og bispedømmet Slesvig. I 1526 indførte man Reformationen i byen. Jøderne begyndte at komme hertil i slutningen af 1700-tallet, da den danske konge Christian VII indførte mange reformvenlige initiativer på trods af, at byen ikke umiddelbart bød dem velkommen. Der har siden 1978 været opført 10 moskeer, hvoraf de fleste ligger i Gaarden. I Flintbeker Strasse har der siden 2004 ligget en moské, som også udefra kan kendes som en sådan.
Blandt de vigtigste personer, der er født eller stammer fra Kiel er dronning Christine af Sverige ud af slægten Slesvig-Holsten-Gottorp, født i byen i 1573. Zar Peter III af Rusland, der ligeledes blev født i Kiel i 1728, og som også var af slægten Slesvig-Holsten-Gottorp. Flere medlemmer af familien Reventlow, der oppebar høje poster og repræsenterede Danmark i Kiel. Karl von Moltke, der var i dansk politisk tjeneste under krigene 1848-50 og 1864. Max Planck, der blev født i Kiel og virkede i byen, og som anses for at være opfinder af kvantefysikken. Harro-Schulze Boysen var blandt de ledende officerer, der var med i attentatet 20.juli 1944 mod Adolf Hitler.
De følgende personer er ikke født i Kiel, men har virket i byen i en del år. Grundlæggeren af den moderne sociologi Ferdinand Tönnies virkede på universitetet, samt den berømte danske professor og lyriker Jens Baggesen.
Pingback: Kiels seværdigheder A-Z | Historiskerejser.dk
Pingback: Kielerkanalen | Historiskerejser.dk