Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Slaget om Frankrig 10.maj til 25.juni 1940

Slaget om Frankrig – også kendt som Frankrigs fald – var den tyske nazistiske invasion af Frankrig og Nederlandene under 2. verdenskrig. De tyske tropper var i stand til at besejre og besætte Frankrig, Belgien, Luxembourg og Holland på 6 uger efter invasionens start den 10. maj 1940. Dermed foregik der ikke militære landoperationer på Vestfronten indtil D-Dag 6. juni 1944. Den 10. juni 1940 gik Italien ind i krigen og invaderede Frankrig henover Alperne.

Den tyske plan for invasion bestod af to hovedoperationer. Planen Fall Gelb (Gult tilfælde) bestod i, at tyske tungt udrustede enheder angreb igennem Ardennerne og derefter igennem dalen ved floden Somme, hvilket skar de allierede tropper af, som var rykket ind i Belgien for at møde den forventede tyske invasion. Da britiske, belgiske og franske styrker var blevet trængt tilbage mod havet af de mobile og velorganiserede tyske operationer, evakuerede Storbritannien sit ekspeditionskorps (BEF) samt adskillige franske divisioner fra strandene ved Dunkerque i Operation Dynamo.

Da briterne var væk påbegyndte de tyske styrker Fall Rot – Tilfældet Rød – den 5. juni 1940. De tres tilbageværende franske divisioner leverede en hård modstand, men var ude af stand til at kæmpe for alvor imod den tyske overlegenhed i luften og med den mobile krigsførelse. Tyske kampvogne kørte uden om Maginot-Linjen og trængte dybt ind i Frankrig. Den 14. juni 1940 indtog tyske tropper Paris uden større besvær efter, at den franske regering var flygtet, og den franske hær var kollapset. Tyske militærmænd mødtes med det officielle Frankrig den 18. juni 1940 for at forhandle en afslutning på fjendtlighederne.

Den 22 .juni underskrev Frankrig og Tyskland den anden våbenhvile i Compiègne. Den neutrale Vichy Regering under ledelse af Marskal Philippe Pétain efterfulgte den Tredje Franske Republik, og Tyskland besatte det nordlige Frankrig samt vestkysten af landet. Italien tog kontrol med den lille besættelseszone i sydøst, og Vichy regimet fik magten i Sydfrankrig kendt som zone libre. I november 1942 under Fall Anton tog nazisterne magten i hele Frankrig. Det varede indtil den allierede befrielse i sommeren 1944.


Billederne startende fra toppen mod venstre: Tysk Panzer IV Tank, der kører igennem fransk by. Tyske soldater, der marcherer igennem Triumfbuen efter Paris´ overgivelse 14. juni 1940. Kolonne af franske Renault R35 tanks i Sedan i Ardennerne. Britiske og Franske fanger i fængslet Veules-Les-Roses. Franske soldater på rekognoscering ved Maginot-Linjen. Billeder fra wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.