Folkeforbundet
Folkeforbundet var en international organisation, der blev grundlagt den 10. januar 1920 som et af resultaterne af fredskonferencerne i Paris, som afsluttede Første Verdenskrig. Det var den første verdensomspændende organisation imellem regeringer, hvis vigtigste formål var at opretholde verdensfreden. Dens primære mål var – som det blev noteret i medlemspagten – at værne mod krig gennem kollektiv sikkerhed og afvæbning og at afgøre uenigheder igennem forhandling og voldgift.
Andre områder, som Folkeforbundet blandede sig i, var arbejdervilkår, retfærdig behandling af den oprindelige befolkning, menneskehandel, våbenhandel, verdenssundheden, krigsfanger og beskyttelse af minoriteter i Europa. Da Folkeforbundet havde flest medlemmer fra 28. september 1934 til 23. februar 1935, var der 58 medlemmer.
Den diplomatiske filosofi bag ved Folkeforbundet repræsenterede et fundamentalt skifte i filosofien fra de foregående hundrede år. Folkeforbundet havde ikke sine egne væbnede styrker og var afhængig af de sejrende stormagter fra Første Verdenskrig – Frankrig, Storbritannien, Italien og Japan, som var permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet – der skulle få beslutningerne trumfet igennem, sørge for de økonomiske sanktioner eller stille en hær, når det var nødvendigt. Stormagterne var ofte tilbageholdende med at stille disse garantier. Sanktionerne gik ofte ud over andre medlemmer af Folkeforbundet, hvilket gjorde dem tilbageholdende med at bruge økonomiske sanktioner. Under den anden italienske-abessinske krig 1935-37 svarede Benito Mussolini, da italienske soldater blev beskyldt for at angribe Røde Kors´ medicinske personale, “At Folkeforbundet er god til at regere på, at spurve pipper, men ikke god til at håndtere, at ørnene melder sig ud”.
Efter flere succesrige indgreb – og nogle fejltrin i 1920´erne – viste Folkeforbundet sig ude af stand til at forhindre aksemagterne i at være aggressive i 1930érne. Folkeforbundet var svækket fra start ved, at USA aldrig blev medlem officielt, og at Sovjetunionen først tilsluttede sig senere hen og kun i en kortere periode.
Det Nazistiske Tyskland meldte sig ud af Folkeforbundet – det samme gjorde Japan, Italien, Spanien og andre. Med udbruddet af Anden Verdenskrig havde forbundet spillet fallit, da det ikke havde været i stand til at forhindre en ny verdenskrig. Folkeforbundet eksisterede i 26 år. Det blev erstattet af FN efter Anden Verdenskrig, der arvede mange af de agenturer og organisationer, som Folkeforbundet havde grundlagt.
Pingback: 2. Verdenskrig | Historiskerejser.dk