A7 (Rejselederrute)
Ruten mellem Danmark og ned igennem Tyskland byder ofte på at køre ruten fra grænsen og ned afd A7, der løber fra Flensborg over Hamborg, Hannover, Kassel, Fulda og til Würzburg. Her vil mange dreje fra mod Nürnberg og München, mens at A7 fortsætter mod Ulm, Memmingen og Kempten.
Tyskland Tyskland er Europas største land med et areal på 357.386 kvadratkilometer og cirka 83 millioner indbyggere. Der er 16 delstater. Landet blev i første omgang samlet i 1871 efter de tre krige mod Danmark, Østrig og Frankrig. Siden fulgte to verdenskrige, der betød nederlag og betragtelige territoriale tab. I 1949 skabte man Forbundsrepublikken som i 1990 fik DDRs hidtidige territorium som del af landet.
Delstaten Slesvig-Holsten Tysklands nordligste delstat. Der er den sprogligt mest mangfoldige med dansk og frisisk som betydelige mindretalssprog. Der findes mange spor af dansk historie i området, der skyldes Sydslesvigs tilknytning til Danmark i århundreder.
Flensborg Grænsebyen er kendt for dens fine havn, for den historiske handel med rom. Derudover er den den mest udprægede dansktalende by i Tyskland. De væsentligste seværdigheder i byen er den historiske havn, Museumsbjerget hvor Istedløven siden 2011 igen står samt de mange hyggelige baggårde i byen. Endelig er området Mürwik interessant, da den sidste nazistiske regering sad med base på Marineskolen.
Løven blev udført som et sejrsmonument efter slaget ved Isted 25. juni 1850, som Danmark kunne trække sig overordnet set sejrrigt ud af. Monumentet blev udført af Heinrich von Bissen, der var en elev af den berømte Thorvaldsen. Den blev opstillet på kirkegården på Museumsberg i Flensborg, hvor den kun stod indtil 1865, da den tyske befolkning ønskede den flyttet. Den kom til Berlin, hvor den blev flyttet rundt til 3 forskellige steder, inden den omkring afslutningen på 2. verdenskrig kom retur til Danmark. Istedløven stod i København indtil 2011, hvorefter den igen fandt vej til sin oprindelige plads som symbol på, at freden hersker mellem danskere og tyskere.
Flensborg Kabinettet. Den sidste nazistiske regering 21.april – 23.maj 1945
Flensborg og i det hele taget det nordvestlige Tyskland tæt på grænsen til Danmark var et af de steder, hvor kampene ikke var foregået med så høj intensitet i slutfasen af 2. verdenskrig. Derfor var det naturligt for mange nazister at søge i denne retning, da Berlin var ved at blive indtaget. Det gjorde storadmiral Karl Dönitz også, og han blev udnævnt som efterfølger for Adolf Hitler, da denne overdrog magten. Det var den regering, der forhandlede kapitulationerne på plads: henholdsvis Timeloberg på Lüneburger Heide, i Reims og Karlshorst i Berlin.
Glücksborg Slot er stamsæde for det danske såvel som det norske kongehus, hvilket det har været siden Christian IX. i 1863. Allerede året efter kom slottet til at ligge på tysk grund på den sydlige side af Flensborg Fjord. Det gælder som en af Slesvig-Holstens vigtigste seværdigheder.
Slægten Glücksborg mere specifikt lyder slægten navnet Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg og blev grundlagt i 1825.
Halvøen Angel er den halvø der ligger sydøst for Flensborg og udgør den sydlige del af Flensborg Fjord med byerne Glücksborg og Kappeln. Idet 4.-5.århundrede begyndte Anglere – befolkningen på halvøen – at udvandre til Romersk Britannia, som de sidenhen fik navnet over sammen med Sakserne. Det blev til Angelsakserne. Så navnet Angel blev til Anglia og siden England, hvilket gør at Engelsk, England etc. har deres navn herfra.
Treene
Isted
Slaget ved Isted 25. juni 1850 er det største slag i Danmarkshistorien. Det er ofte nævnt som det afgørende slag under Treårskrigen og fik efterfølgende en nærmest mytisk status, trods at det i samtiden ikke helt kan siges at være berettiget. Slaget blev udkæmpet i en form for tæt tåge i et landskab fyldt med søer men med dansk sejr.
Treårskrigen var en krig der fandt sted 1848-50. Slesvig-Holsten ønskede at løsrive sig, hvilket Kongeriget Danmark modsatte sig, hvilket også bragte Preussen ind i krigen, omend de dog blev besejret.
Krigen i 1864
Sankelmark
Slesvig er den navngivende by til området. Man mener, at navnet kommer fra Sliens vig. Byen er opstået enten lige efter eller før den vigtige vikingetidsbosættelse Hedeby/Haithabu. Den overtog en del af den handel, som Hedeby havde haft, men mistede snart en del heraf, hvilket gjorde, at byens domkirke var en af de vigtigste i norden, og der ligger også flere danske konger samt fyrster fra området begravet i her. Kirkens fornemste kunstgenstand er det træskårne alter udført af Brüggemann. Holm, byens hyggelige fiskerdel, var indtil 1930´erne en selvstændig bydel og ø. Her oplever man stadig noget af den oprindelige stemning. Magten var koncentreret omkring slottet Gottorp, hvor man finder en lang række vigtige kunstskatte. De vigtigste er Ribebrevet fra 1460 og Nydamsbåden samt Kæmpeglobussen. Læs mere på link.
Slottet, hvor de mest magtfulde herskere fra Hertugdømmet Slesvig boede. Slesvigs magtområd bredte sig i lange perioder ind i det holstenske samt danske område, hvor de har holdt til siden middelalderen. Slottet har været på danske kongers hænder i flere perioder og har både forbindelse til det berømte danske broderdrab, hvor Abel myrdede Erik Plovpenning i 1250 og til Frederik I., der følte sig langt mere bundet til Slesvig end til København. Endelig udviklede gottorpfyrsterne sig til i 1600-tallet at føre en selvstændig politik med tætte forbindelser til det svenske og russiske kongehus. De største seværdigheder vil være Hjortesalen, Slotskapellet samt inventaret fra slottet i Plön. Endelig finder man Nydambåden, der er et af de fornemste bådeeksempler fra omkring år 320 samt Kæmpeglobussen, der befinder sig i den genopførte barokhave Neuwerk-Garten foruden det historisk vigtige dokument Ribebrevet, der i 1460 slår fas, at de to hertugdømmer Slesvig og Holsten skulle være #Ewig Ungedeelt”.
En af de vigtigste håndfæstninger fra middelalderen. Den fik stor betydning i krigene i 1800-tallet, men havde rod i en lang magtkamp i middelalderen, der var startet med Knud Lavards jarldømme i 1100-tallet og Abelslægtens selvstændighed i 1200-tallet. I 1326 slog Constitutio Valdemariana fast, at Slesvig og Danmark ikke måtte lægges sammen. I løbet af 1400-tallet udkæmpede dronning Margrethe I. og Erik af Pommern flere kampe om Slesvig, som endte med, at Adolf VIII af Holsten vandt retten i 1440, men da han døde i 1459, måtte man overdrage retten til Kong Christian I. af Danmark. Imidlertid ønskede man ikke at indlemme hertugdømmerne i Danmark, og det var den retslige sikkerhed for Slesvig og Holstens uafhængighed og samhørighed. Det blev fremhævet efter krigene i 1800-tallet på trods af, at hertugdømmerne havde været stærkt opsplittet siden 1544.
Nydamsbåden
Slien er ikke en bugt, men minder om en fjord, der ved Kappeln har forbindelse til Østersøen. I dens inderste ligger Slesvig og Gottorp Slot. Den deler de to halvøer Angeln og Schwansen. Den danske konge Erik Plovpenning blev myrdet på Slien i år 1250 af sin broder Abel. Slien var ualmindelig vigtig for handelen i vikingetiden, da der kun var 16 kilometer fra byen og til floden Treene lidt syd for. Dermed var den nåleøjet, der forbandt Nordsøen og Østersøen.
Dannevirke hele Danmarks lås og lukke der menes at være opført så tidligt som det 4.-5.århundrede og sidenhen udbygget i vikingetiden, til forsvar af den vigtige handelsby Hedeby og igen under Valdemar den Store i 1100-tallet for endelig også at spille en rolle under krigen i 1864.
Hedeby
Halvøen Svans
Jagel
Motorvej som landingsplads
Hüttener Berge
Floden Ejderen
Kanalen, der forbinder Østersøen med Nordsøen, og mere specifikt går fra Kiel-Holtenau til Brunsböttel ved Elbens udmunding. I årene 1777-84 blev den første kanal mellem disse områder udgravet fra Kiel til Tönning, men den var ikke stor nok, og derfor måtte der graves en kanal, der var langt større i årene 1886-95. Den er en af verdens vigtigste søveje og markerede for alvor, at Danmark var blevet en småstat og betydningsløs, da den søfart, der havde sikret Danmarks betydning, for alvor var blevet frataget dem.
Rendsborg
Holsten er området nord for Elben og syd for Ejderen. Det betyder oprindeligt skovboere. Holsten var del af Det Tysk-Romerske Rige i modsætning til Danmark. Siden år 1460 var området knyttet til de danske konger, der var grever af Holsten men ikke konger.
Motorvej A 210 mod Kiel
Delstaten Slesvig-Holstens hovedby. Den var medlem af hansestæderne tilbage til 1200-tallet. Det var dog først således, at byen begyndte at have en regional betydning i 1665, da Gottorpfyrsterne valgte at lægge universitetet her. I 1814 indgik Danmark den aftale, som betød, at Norge blev afstået til Sverige. Dens status som universitetsby gjorde, at de tysk-nationale følte sig nært forbundet med byen, og at den blev et arnested for slesvig-holstenismen i 1848 og frem. Da Tyskland blev samlet, valgte Kejser Wilhelm II,, at byen skulle udgøre hovedkvarteret for den tyske flåde. Det gjorde, at byen blev arnested for matrosernes organisation. I slutfasen af 1. verdenskrig gjorde de oprør og krævede, at Tyskland blev en socialistisk sovjetinddelt stat, hvilket ikke lykkedes. Men oprøret spredte sig voldsomt herfra og prægede mellemkrigstiden. Kiel er i dag en af Tysklands vigtigste havnebyer og hjemsted for delstatsregeringen.
Bordesholm
Byen har omkring 100.000 indbyggere og er kendt for at være Slesvig-Holstens trafikale knudepunkt med en lang række jernbanelinjer, motorveje samt landeveje, der fletter ud og ind imellem hinanden. I mange år var byen også forbundet med at være centrum for klædehandelen, da der allerede i 1760 blev grundlagt en bomuldsfabrik, en industri, der voksede frem, indtil industrien blev udflaget fra 1970´erne.
Wildpark Eekholt
Bad Bramstedt
Holsten Therme
Kaltenkirchen
Flughafen Fuhlsbüttel
Freie- & Hansestadt Hamburg er en selvstændig delstat og samtidig Tysklands næststørste by. Den har Europas tredjestørste havn – på andre parametre den næststørste. Udover havnen med Elben er byen præget af de to store søer Binnen & Aussen-Alster, Jungfernstieg, hvor den tyske nationalmelodi “Deutschlandlied” blev opført første gang, rådhuset som overlevede bombardementerne under 2.verdenskrig som en af de få historiske bygninger. Herfra møder man gågaden Mönckebergstrasse, der går op til Banegården med Kunsthalle. Den modsatte vej finder man de mange kanaler og broer, Hamborg har flere broer end Amsterdam. En søndag morgen ville man gå til Landungsbrücke og opleve Fiskemarked, af ny arkitektur imponerer Elbphilharmonie med sine Batmanagtige udformning og istandsættelsen af Speicherstadt. I forlystelsesområdet Sankt Pauli skal de fleste omkring Reeperbahn på en tur til Hamborg. Her er man tæt på den tidligere danske bydel Altona.
Motorvej A23 mod Heide
Tierpark Hagenbeck
Volkspark Stadion
Elbtunnelen
Den Gamle Elbtunnel
Altona
Hamburg Havn
Kölbrandbrücke
Fischmarkt
Oversvømmelsen 16.-17. februar 1962
Delstaten Niedersachen
lüneburger Heide Tysklands største hedeområde der samtidig er kendt for store brede gavle; for hedehonning og for smukke byer som Celle og Lüneburg. Man siger populært at området indkredses af floderne Aller i syd, Elben i nord og Weser i vest.
Byen er praktisk talt bygget ovenpå en af de største salthorster, da man opdagede indtjeningsmulighederne med salten, idet det var et af middelalderens vigtigste krydderier, som blev brugt til konservering af fisk og kød. Det gjorde byen til medlem af hansestæderne, og med en kanal til Lübeck i 1398 var udskibningen og salget sikret. Byen regerede alene indtil 1637, da fyrsterne igen drog ind i byen. I slutfasen af krigen var det syd for Lüneburg ved Timeloberg, at Montgomery mødtes med von Friedeburg og 4. maj kl. 20.36 underskrev, at de tyske tropper i Danmark, Nordvesttyskland og i Holland overgav sig. Byen er grundet saltudvinding truet af at styrte sammen flere steder, og den har mere end 1300 bevaringsværdige kulturbygninger. Lidt udenfor byen ligger det store Scharnebeck Skibshæveværk.
Heide Park Resort
Munster
Panzermuseum Munster
Soltau
Walsrode
Fuglepark Walsrode
Serengeti Park Hodenhagen
Koncentrationslejren Bergen-Belsen, der ligger på Lüneburger Heide, var en af de vigtigste koncentrationslejre for det nazistiske regime. Lejren blev oprettet i 1935, men blev udbygget efter erobringen af Holland, Belgien og Frankrig, hvor krigsfanger fra de tre lande blev inhafteret. I 1941 begyndte sovjetrussiske tropper at blive indsat som følge af krigen på Østfronten. Det var først i slutfasen af krigen, at jøderne, da udryddelseslejrene i øst blev rømmet, blev sendt mod centralt beliggende lejre såsom Bergen Belsen. Det var her, at Anne Frank ankom efter at have siddet i Auschwitz. I 1945-46 kom lokale folk fra Lüneburger Heide og Hannover ud til lejren og blev tvunget til at genbegrave jøderne. Dette blev dokumenteret af britiske filmfolk heriblandt Alfred Hitchcock. Jøderne forblev interneret i lejren indtil 1947/48, da de ikke havde noget hjem at vende tilbage til. Briternes ansvar for lejren, og jødernes kamp for staten Israel menes at have været afgørende for, at briterne ændrede holdning til, at deres mandat i Palæstina skulle bruges til oprettelsen af staten Israel.
Deutsches Erdölmuseum Wietze
Celle
Slottet i Celle slottet var i mange år del af hertugerne for Braunschweig-Celle. Det er primært forbundet med den danske dronning Caroline Mathilde efter at hun mistede sin titel, da hun havde en affære med Struensee og måtte lade sig skille fra den danske konge Christian VII. Slottet blev valgt, da Celle på dette tidspunkt hørte under slægten Hannover der også var konger af England. Caroline Mathildes broder var den britiske konge George III. Den tidligere danske dronning Sophie Amalie, dronning til Frederik III. var opvokset på slottet. Kapellet regnes for et af de ypperligste eksempler på renæssance i Nordeuropa.
Caroline Mathilde var datter af den engelske konge George II. og søster til George III. Hun blev i en ung alder gift med den sindssyge danske konge Christian VII. I 1770 påbegynder hun imidlertid en affære med kongens livlæge Johann Friedrich Struensee, affæren blev opdaget i januar 1772. Struensee blev henrettet mens Caroline Mathilde mistede sin titel og fik ophold på slottet i Celle, der var den engelske kongefamilie. Hun døde ganske ung i 1775 af skarlagensfeber og ligger begravet i byen.
Motorvej 352
Hannover
Motorvej 37
Motorvej 2
Mittellandkanalen
Laatzen
Peder Wessel – Tordenskjold
Hildesheim
Domkirken i Hildesheim
Hildesheim Rosen
Hildesheimer Börde
A39
Salzgitter
Slaget ved Lutter am Barenberge
Harzen
Goslar
Einbeck
Northeim
Floden Leine
Göttingen
Motorvej A38
Delstaten Hessen
Floden Werra
Hannoverische Münden
Kassel
Herkules
Schloss Wilhelmshöhe
Documenta
Motorvej A49
Motorvej A44
Knüllwald
Bad Hersfeld
Motorvej A4
Kirchheim
Motorvej A5
Fulda
Bonifatius – den Tyske Apostel
Motorvej A66
Fristaten Bayern Tysklands største geografiske delstat og næststørste befolkningsmæssigt. Bayern består af områderne Franken, Schwaben, Oberbayern og Bayersk Pfalz. Området kan skrive deres tidligste historie helt tilbage til året 555, de blev Kurfyrstendømme i 1623. Napoleonskrigene betød at Bayern netop fik indlemmet mange områder i Schwaben og Franken mens de var allieret med Napoleon, de skiftede hest og fik lov at beholde områderne. 1800-tallet var præget af kongerne Ludwig I. og Ludwig II. Efter 1.verdenskrig blev området udråbt som Fristat, kortvarigt oplevede man en kommunistisk Rådsrepublik, men ellers var det mere et sted hvor nazismen viste sig, først ved Ølstuekuppet og siden ved Nürnberg og Münchens centrale placering under nazismen. Siden 1945 har området udviklet sig til et af Tysklands rigeste.
Bad Brückenau
Deutsches Fahrradmuseum
Bad Kissingen
Hammelburg
Schweinfurt
Motorvej A70
Werneck
Grafenrheinsfeld
Würzburg den smukke kirkelige residensby ved floden Main, der blev så hårdt ødelagt under 2.verdenskrig. Bispefyrsterne havde byen som residens, og deres fantastiske residens er et barokt mesterværk i lighed med Marienberg, der udgør byens to vigtigste seværdigheder.
Würzburger Residens er en af Tysklands mest imponerende residenser, der er opført af Balthasar Neumann og i årene under de magtfulde bispefyrster Schönborn, der stod i tæt kontakt med kejserne i Wien. Residensen er i en kategori der minder om Versailles, Vatikanmuseet og Vinterpalæet. Residensen lå i ruiner efter Anden Verdenskrig og er siden blevet genopført på mest imponerende vis og var i 1981 det kun tredje tyske bygningsværk der kom på UNESCO.
Motorvej A3
Floden Main flod der overvejende løber fra øst mod vest på sine 566 kilometer. Den løber ved Bayreuth og igennem Bamberg, Schweinfurt og Würzburg og videre over Wertheim til Frankfurt am Main og ud i Rhinen ved Mainz. Floden nævnes ofte som grænsen til Sydtyskland idet at den markerer store dialektforskelle og flere gange har udgjort fronten eksempelvis i krigen i 1866.
Rothenburg ob der Tauber
Schloss Schillingsfürst
Motorvej A6
Delstaten Baden Württemberg
Dinkelsbühl
Limes Romanum – Romerske Nordgrænse
Heidenheim an der Brenz
Schloss Ellwangen
Floden Donau er Europas længste flod, der har sit udspring i Tyskland ved Donaueschingen og det er på den første del at man møder krydser den tæt ved byen Ulm. Her er den endnu ikke den store brede flod som man møder længere nede i Centraleuropa. I Tyskland løber den efter Ulm over Regensburg, Straubing og Deggendorf til Passau og videre derefter til Østrig, Slovakiet, Ungarn, Kroatien, Serbien, Rumænien og Moldova og til Sortehavet. Floden er musikalsk forbundet med Johann Strauss den Yngres “An der Schönen Blauen Donau”
Ulm
Floden Iller
Motorvej A96
Memmingen
Bondeoprøret i Memmingen
Kempten
Allgäu
Østrigske Enklaver
Füssen
Forggensee
Slottet Neuschwanstein Slottet blev skabt efter Eventyrskongen Ludwig II.s tanker og er et mesterværk indenfor historisme. Der er elementer der er kopi af det berømte Wartburg i Thüringen og en del der forsøger at efterleve Wagners operaer. Det blev aldrig færdiggjort helt og har siden dannet inspiration til slottene i Disneyland.
Fortsætter ind i Østrig som landevej B179