Berlinmuren
Berlinmuren var under den kolde krig og den tyske deling et hermetisk lukket befæstet grænsesystem, der blev drevet af DDR. Muren så dagens lys den 13. august 1961 og fungerede indtil den 9. november 1989. Den stod som grænse internt i Berlin samt mellem de vestlige sektorer kaldet Vest Berlin – og østdelen – Haupstadt der DDR eller Østberlin – men også mellem de vestberlinske sektorer og oplandet ind i DDR-området, hvor Potsdam ligger.
Ud over Berlinmuren var den indretysk grænse (tysk: Innerdeutsche Grenze) mellem DDR og Forbundsrepublikken (Vesttyskland) med til at opsplitte Tyskland.
Opførelsen af Berlinmuren anses ofte som den sidste handling efter Anden Verdenskrig, der førte til opsplitningen af Tyskland. Berlin blev i 1945 det første sted, hvor den allierede firemagtsstatus gjorde sig gældende idet at man skabte en by med fire sektorer, hvilket dog fra 1949 blev mere en todelt by. Murens opførelse var et af den kolde krigs mest markante symboler på opsplitningen af verden mellem Vestmagterne med USA i spidsen og Østblokken ført an af Sovjetunionen.
I starten af august 1961 besluttede den politiske ledelse i Sovjetunionen, at en mur skulle være løsningen på den massive flygtningestrøm fra DDR og mod Vestberlin. Få dage efter anlagde DDR den såkaldte antifascistiske beskyttelsesmur, som udvidede de 1.378 kilometers grænse, der allerede fandtes mellem DDR og Vesttyskland.
Siden 1960 havde DDR´s grænsetropper haft en såkaldt Schiessbefehl – skydebefaling – i tilfælde af ulovlige grænsekrydsninger, der dog først blev formelt nedskrevet i 1982 af Ministerrådet i DDR. Ifølge forskningen i Berlinmurens dødsofre anno 2009 døde et sted mellem 136 og 245 mennesker i flugtforsøg langs den 167,8 kilometer lange grænse.
Muren blev åbnet den 9. november 1989 om aftenen efter et voksende pres i DDR-befolkningen. Murens fald blev afgørende for sammenbruddet af SED-diktaturet og opløsningen af DDR samt den tyske Genforening.
Kort over Berlinmuren
Forklaring til kortet ovenover er som følger. Der fandtes 14 steder hvor man kunne krydse igennem Berlinmuren, de såkaldte Checkpoint.
Læs om Berlins Grænseovergange
- 1. Friedrichstrasse
- 2. Bornholmer Strasse. Overgang kun for borgere fra Forbundsrepublikken og Vestberlin.
- 3. Chausseestrasse. Overgang kun for Vestberlinere
- 4. Invalidenstrasse. Overgang kun for Vestberlinere
- 5. Checkpoint Charlie. Overgang kun for udlændinge og diplomater.
- 6. Heinrich-Heine Strasse. Overgang kun for borgere fra Forbundsrepublikken.
- 7. Oberbaumbrücke. Kun borgere fra Vestberlin.
- 8. Sonnenallee. Kun borgere fra Vestberlin.
- 9. Waltersdorfer Chaussee. Kun Vestberlinere og udlændinge på vej til Lufthavnen Schönefeld.
- 10. Drewitz-Dreilinden – Checkpoint Bravo. Transit på Motorvejen.
- 11. Griebnitzsee. Kun Jernbanetransit
- 12. Heerstrasse. Kun fjernvejstransit.
- 13. Staaken. Kun Jernbanetransit.
- 14. Stolpe. Motorvejstransit.
Udenfor Berlinmuren ligger jernbanelinjen Berliner Aussenring. Der findes som nævnt ovenfor fjorten grænseovergangssteder. Derudover har der været flere områdebyt. Markeret med et A: der blev Staaken givet til Sovjetunionen og Gatow/Weinmeisterhöhe i 1945 byttet, for at skabe mulighed for at bygge lufthavn. I 1970 fandt der et bytte sted mellem Spandau og Falkensee efter 1970 markeret med et B. Markeret med et C fandt der samme år sted mellem Zehlendorf og Babelsberg. Sektorerne er markeret med I. = Frankrig og II. = Storbritannien, III. = USA (plus eksklaven Steinstücken) og IV. = Østberlin.